У видавництві «Темпора» вийшла біографія Симони де Бовуар

У видавництві «Темпора» українською мовою вийшла біографія французької письменниці, феміністки та філософки Симони де Бовуар. Про це повідомляє divoche.media.

Автором книжки є німецький письменник, один із найавторитетніших біографів нашого часу Алоїз Принц, який малює портрет Симони де Бовуар на тлі доби, яка формувала її і яку формувала вона.

«Зразкова учениця католицької школи, амбітна студентка, шкільна вчителька, партнерка Жана-Поля Сартра, письменниця, філософиня, екзистенціалістка, ікона фемінізму — усе це про Симону де Бовуар. Вона проводила безліч годин у бібліотеках і кав’ярнях, жила в готелях, ходила в гори, їздила на велосипеді, мандрувала в інші країни, читала лекції, гуляла на вечірках, мала багатьох подруг і друзів та кілька історій кохання. Її філософія розвивалася паралельно з її життям: від юнацького бунту до зрілого усвідомлення відповідальності перед іншими, від прагнення здобути особисту свободу до бажання боротися за неї для всіх. Симона де Бовуар бувала різною, але її розум, енергія і життєлюбність завжди робили її цікавою та привабливою для інших», — йдеться в описі до книжки.

Над перекладом книжки працювала Тетяна Непипенко.

 Симона де Бовуар народилася у Парижі 9 січня 1908 року. Вивчала філософію в Сорбонні та стала дев’ятою жінкою, яка отримала диплом цього закладу. У 21 рік стала наймолодшою людиною, яка склала іспит з філософії у Вищій нормальній школі, де й познайомилася із Жаном-Полем Сартром. До 1943 року Симона де Бовуар викладала філософію у низці коледжів, після чого цілком присвятила себе письменництву. Перший роман «Гостя» був опублікований 1943 року. У 1949-му вийшла «Друга стать», яка досі вважається найбільш ґрунтовним і глибоким історико-філософським дослідженням про становище жінки з найдавніших часів і до середини XX століття.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Раніше видавництво «Основи» анонсувало перевидання книжок Симони де Бовуар «Друга стать» та «Фемінізм» Соломії Павличко.