У видавництві “Дух і літера” вийшла книжка Сергія Тримбача “Іван Миколайчук. Містерії долі”

У видавництві “Дух і літера” за підтримки Українського культурного фонду вийшла книжка Сергія Тримбача “Іван Миколайчук. Містерії долі”.

Про це С.Тримбач повідомив у Фейсбуці.

З інтерв’ю С.Тримбача газеті “День”.

— Щось нове в Миколайчукові одкрилося для вас?

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

— Я знав його за життя, з кінця 1979-го. Ні, я не належав до кола його друзів, але ж знав. Одначе правильно колись сказав італієць П’єр-Паоло Пазоліні: по смерті людини ми починаємо заново монтувати її життя. От і я в книжці щось своє монтував…

Монтував короткими планами. Знаючи особливості техніки читання сьогоднішньої публіки — вона ж не любить довгих текстів. Так от, кожна главка складається із текстів, кожен з яких завбільшки у 2-3 сторінки, не більше. Не новели навіть — новелетки.

Приклад — розділ “Містерія друга. Народження”. Главки, які складають його, такі: «Образок містерійний: Народження під наглядом Смерті, або Як Чудо сотворилось», «Неугодний Сатані», «Дещо про Орестею», «А ми автори!», «За дверима стояв красивий, як Бог, Іван», «Могилу викопано»… «Напрям — на Голгофу, або «Перевірте свої годинники» (1965), «Іван та смерть. Начерк містерії», «Іван у раю».

— Іван у раю?

— У раю! Там він зустрічається з Параджановим… Розмовляють… Параджанов колись сотворив ляльку під назвою «Параджанов у раю» — місце своє у потойбіччі спроєктував. Там вони і є нині, з Іваном разом.

— А «Перевірте свої годинники» — це історія фільму за сценарієм Ліни Костенко і Аркадія Добровольського?

— Вона, та історія. Миколайчук знімався у першій версії, недознятій, забороненій, спаленій. Теж містерія. Містерією виглядає і його картина «Вавилон ХХ», і незреалізований задум «Украденого щастя» за п’єсою Івана Франка — Миколайчук мав поставити фільм і зіграти в ньому обидві чоловічі ролі (так!), та ще й самого Івана Франка на додачу…

— Багато таких історій у вашій книжці?

— Чимало. Хочу запропонувати фрагмент із книжки, де ви почуєте Івана Драча, співбесідника Миколайчукового і друга вірного (я був свідком деяких бесід їхніх). А з тим разом і самого Михайла Коцюбинського — з ним, автором «Тіней…», так само ж містерійні колізії поставали, не міг же він лишатись у ролі статичного спостерігача, коли його текст на екранне полотно перекладали!

— Як придбати вашу книжку?

— Найпростіше (і дешевше, до речі) — зайти на сайт видавництва «Дух і літера» і замовити мою (нашу!) книжку. Сьогодні читають не дуже охоче. Тож сподіваюся на містерійні повороти й тут — що читачів буде чимало. Наперед усім їм дякую красно! Й Іванові Миколайчукові, у першу чергу. Мені з ним було надзвичайно цікаво!

Інтерв’ю завершується фрагментом книжки – Розділ «ТІНІ МОЛЬФАРІВ, ЗЛИХ ДУХІВ, ЩЕЗНИКІВ»

Повністю текст інтерв’ю див. тут: https://day.kyiv.ua/…/bud-yakyy-tekst-ce-zavzhdy…

Титульна сторінка: Сергій Тримбач на презентації книжки у приміщенні театру “Сузір’я”.