У віці 75 років помер польський поет Адам Загаєвський

Поет і есеїст Адам Загаєвський помер у віці 75 років. Як інформує zaxid.net, про це у неділю, 21 березня, повідомила Gazeta Wyborcza. Адам Загаєвський народився у Львові, пізніше з родиною виїхав до Польщі. Деякий час жив у Парижі, а з 2002 року постійно проживав у Кракові. Поет і есеїст, представник покоління «Нова хвиля».

Адам Загаєвський народився 21 червня 1945 року у Львові. Після Другої світової війни у 1945 році сім’я виїхала до Польщі. Адам закінчив школу в Ґлівіце (місто південно-західної Польщі у Верхньосілезькому вугільному басейні). Потім вивчав психологію та філософію в Ягеллонському університеті. Він також пов’язаний з рухом «Нова хвиля» в Кракові.

У 1975 році потрапив під цензуру, йому було заборонено друкуватися після підписання «Листа 59-ти». Він виїхав до Франції, деякий час там жив, потім повернувся до Кракова. Лауреат премії Фундації ім. Косцєльських (пол. Nagroda Fundacji im. Kościelskich), Нойштадтської міжнародної літературної премії та Премії герцогині Астурійської, а його творчість також номінована на літературну премію Nike. Член Берлінської академії мистецтв, Американської академії мистецтв і наук, Польської академії знань, почесний доктор Ягеллонського університету.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

 

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.