У Вінниці побачила світ книжка про творчість Віктора Мельника

Книга «Рецепції» з підзаголовком «Про творчість Віктора Мельника» нещодавно вийшла друком у Вінниці (вид-во «Нілан-ЛТД», 2021). Це досить об’ємне видання (460 сторінок) містить вибрані статті, рецензії та замітки про творчість нашого земляка, які протягом трьох десятиліть з’являлись у різних друкованих виданнях та інтернет-ресурсах.

Отже, в текстах, які раніше були «розпорошені» в архівах, на книжних полицях та в підшивках періодики, відображено рецепції (сприйняття) творчості Віктора Мельника його колегами з письменницького, літературознавчого та журналістського «цехів». Книгу поділено на розділи: «Поет», «Прозаїк», «Літературознавець», «Перекладач», а в розділах публікації вміщені хронологічно. Наприклад, перший розділ починає стаття Анатолія Бортняка «Просто відгук» про першу книжку В. Мельника – збірку «Просто вірші» (1991 р.), далі – думка про ту ж книжку від Михайла Потупейка… Чимало публікацій присвячено сонетам Віктора Івановича, його детективному роману «Двійник невідомого контрабандиста», перекладам, дослідженням творчості та долі Тора Ланґе тощо.

Є тут відгуки знаних літературознавців Михайла Стрельбицького, Тараса Салиги, Олега Солов’я, Анатолія Подолинного, Євгена Барана; є написане про пана Мельника Григором Мовчанюком, Валерієм Лазаренком, Андрієм Кокотюхою, Костянтином Родиком, Юлією Броварною, Олександром Стусенком; також враження про різнопланову «мельникіану» від Віталія Борецького, Леоніда Стрельника, Ірини Зелененької.

Дещо друкувалось в обласних центрах (зокрема, на Черкащині, звідки родом Віктор Мельник, про нього писав Микола Щербина), щось у столиці, дещо в Польщі (Юлія Починок, проф. Ярослав Поліщук, Ольга Менько), чимало в Болгарії (Анжела Димчева, Захарі Іванов). Є в книзі й стаття з французького ЗМІ, і тексти вінницьких журналістів (Леонід Пастушенко, Валентина Пустіва, Петро Зарицький, Марина Карабай та ін.).

А найсвіжішим текстом, вміщеним у «Рецепціях», стала стаття з газети «Вінниччина» під заголовком «П’ятеро друзів зі станції «Педінститут» – про книгу «Зустріч на перехресній станції» (2020), яка, у свою чергу, оповідає про друзів зі студентської лави О. Єрмолаєва, О. Коваленка, В. Лазаренка, М. Пасічника та В. Мельника, що зробили помітний внесок у літературу.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Юрій СЕГЕДА

Вінниця