У Вінниці опублікували книгу «Бучанський щоденник. Нотатки з підвалу»

У Вінниці опублікували першу книгу зі свідченнями про перебування в окупованій Бучі у перші три тижні повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляється в релізі, який Укрінформу передав автор книги, головний редактор письменницької газети “Літературна Україна” Сергій Куліда.

“Нотатки, викладені у книзі, – це хроніка подій, що відбувалися в замкненому просторі: у будинку, підвалі та в межах навколишнього периметру бучанської багатоповерхівки на бульварі Богдана Хмельницького в перші три тижні війни”, – йдеться в релізі.

Зазначається, що, описуючи події, автор розкриває “зворотню еволюцію” мешканців Бучі, “від людей-цивільних, які щасливо жили в дачній місцевості біля Києва, до істот, які борються за виживання і порятунок своїх дітей”.

Очевидець подій зазначає, що люди починають звикати до вибухів снарядів, до трупів на вулицях, до підвального життя у сховищах, до відсутності їжі, води, інтернету, необхідних ліків. Водночас автор акцентує увагу на психологічному стані людей, які переживали травматичний стрес, викликаний шоком війни.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За словами голови Вінницької обласної організації НСПУ Вадима Вітковського, він зустрівся з Кулідою та його сім’єю 14 березня, коли вони прорвалися із фронтової Бучі.

“П’ятеро змучених українців, які вже давно не знають, що таке тиша, електрика, тепла вода, чиста постіль і радіють цьому всьому, до чого ми всі звикли у Вінниці. Головний редактор “Літературної України” Сергій Куліда з дружиною, донькою, двома внуками і песиком Яковом”, – зазначив Вітковський.

Книга ілюстрована світлинами фотокора газети “Голос України” Андрія Нестеренка, також уродженця Бучі. Наразі це перша книга про події у цьому місті, і, як сподіваються видавці, вона стане гідним доказом звинувачення росії на Міжнародному Трибуналі у Гаазі.

ukrinform.ua