У Вінниці назвали переможців Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені М. Коцюбинського

65 письменників з різних куточків України надіслали цього року свої книги на здобуття Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського. Члени журі, до складу якого увійшли представники подільського письменства та лауреати премії попередніх років, визначали переможців у чотирьох номінаціях: «Художня література», «Поезія», «Науково-популярна література» та «Дитяча література».

За результатами фінального таємного голосування, у номінації «Художня література» Сергій Деркач із Вінниці, автор романів «Мати солдата» та «Дума про добровольця», найкращим у «Поезії» став Ярослав Чорногуз з Києва зі збіркою сонетів «Світло кохання». Номінацію «Науково-популярної літератури» здобув Андрій Стебелєв із Вінниці, упорядник видання «Подільський краснослов». Номінація «Дитяча література» дісталася Марії Людкевич зі Львова, авторка книги «Де сховалась таємниця? Вірші, казки, оповідання». Кожен переможець отримає винагороду у розмірі 25 тисяч грн.

«Всеукраїнська літературна премія імені Михайла Коцюбинського прославляє нашого видатного земляка та розповсюджується по всій Україні та навіть за кордоном. Вона надає можливість підтримати письменників, щоб вони відчували увагу до себе та продовжували творити. Ця премія також має вкрай важливу місію – поширення у суспільстві інформації про тих, хто сьогодні прославляє українське слово, творить в різних жанрах для дітей та дорослих. Цьогоріч на розгляд журі надійшли книги від 65 авторів (у 2020 році було 45) – це абсолютний рекорд за кількістю претендентів за усі роки існування премії та ще й з різних куточків України. Однак, з іншого боку, це також створює і певні труднощі для членів комісії, адже хочеться підтримати та відзначити кожного. Тому вибір був нелегким, але достойним», – прокоментувала голова журі, заступниця голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

Як писав «День», премія ім. Михайла Коцюбинського заснована 1981 року і є найстарішою та найпрестижнішою премією Вінниччини у царині літератури. Серед засновників – Вінницька організація Національної спілки письменників України. З 1992 року вона перейшла під патронат Вінницької облдержадміністрації та обласної Ради, і відтоді набула всеукраїнського статусу. Вручається українським літераторам за високохудожні доробки, що звеличують гуманістичні ідеали. За всі часи премію вже отримав 41 письменник.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, «День», фото з Фейсбук-сторінки Наталі Заболотної

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.