У вільний доступ виклали архівні документи зі справи Михайля Семенка

Документи з архівно-кримінальної справи письменника Михайля Семенка оприлюднили в інтернеті. Як пише chytomo.com, про це повідомили на сайті Центру досліджень визвольного руху.

Колекцію з понад сімдесяти документів виклали на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України за підтримки Українського культурного фонду. До неї увійшли:

  • анкета арештованого;
  • ордер на проведення обшуку і арешт письменника у готелі «Континенталь»;
  • протоколи допитів Семенка, свідків та протоколи очної ставки;
  • вирок Військової Колегії Верховного Суду СРСР у його справі;
  • довідка про розстріл Михайля Семенка;
  • заява дітей письменника з проханням повідомити про долю батька і переглянути його справу;
  • відгук народної артистки СРСР Наталії Ужвій про її колишнього чоловіка;
  • довідка про закриття кримінальних справ за відсутністю складу злочину;
  • повідомлення про розгляд заяви Ростислава Семенка щодо прохання про повернення йому особистого листування, книг, журналів, малюнків та фотографій, що наявні у справі його батька тощо.
  • «Слідчого зацікавив факт майже 20-річної давнини: у 1919 році денікінці заарештували Семенка і звинуватили у приналежності до комуністичної партії. Однак, згодом поета звільнили. Така поблажливість збоку контррозвідки не могла не зацікавити слідство. Семенко пояснив: його взяли на поруки.На одному з допитів письменник Григорій Яковенко-Вікторов називав літературну організацію «Нова генерація», яку очолював Семенко і яка видавала однойменний журнал, «неоміщанською». Письменник Василь Чечвянський нібито розповів, що «Семенко є старим та активним учасником українського націоналістичного підпілля», − зауважили історики.
  • Михайль Семенко(Михайло Васильович Семенко) (1892-1937) − український поет доби Розстріляного відродження, основоположник і теоретик українського футуризму (також відомого як панфутуризм), організатор футуристичних угруповань, редактор багатьох видань, модернізатор української лірики. НКВC заарештував поета за звинуваченням у приналежності до української фашистської організації, що мала на меті чинити терористичні дії проти влади. Семенко не визнавав себе винним. Його розстріляли у Києві 24 жовтня 1937 року.
  • Електронний архів− сервіс відкритого онлайн-доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Реалізовує Центр досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Тут у вільному доступі та у високій якості публікуються документи про український визвольний рух, матеріали з архівів КДБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті вже більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.
  • Нагадаємо, раніше у вільний доступ виклали архівні документи про масовийтерор щодо «Розстріляного відродження», серед яких ті, що стосуються Миколи Зерова і Майка Йогансена.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.