У вільний доступ виклали 41 документ зі справи Валер’яна Підмогильного

У вільному доступі з’явилися матеріали з архівно-кримінальної справи письменника Валер’яна Підмогильного. Як повідомляє chytomo.com, документи розмістили Центр Досліджень Визвольного Руху спільно з Архівом СБУ до 120-річчя автора.

 

До збірки увійшли:

  • протокол особистого обшуку письменника;
  • анкета обвинуваченого Валер’яна Підмогильного;
  • протоколи допиту про перебування у Німеччині та Чехії;
  • постанови про конфіскацію та знищення листування письменника;
  • ордери на обшук у квартирі Валер’яна Підмогильного та його арешт;
  • обвинувальний висновок, особливості діяльності, речові докази по справі учасників «Української комуністичної партії (боротьбистів)»;
  • протокол проведення «очної» ставки між Підмогильним та письменником Епіком;
  • документ про реабілітацію Валер’яна Підмогильного та 16-ти учасників «Української комуністичної партії (боротьбистів)» та інше.

Також до колекції ввійшли документи з Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва та особисті документи письменника з архівів, які зберігаються у родині нащадків його дружини.

Документи збірки містять згадки про тогочасний літературний процес та його діячів. Зокрема, в одному з протоколів допиту Валер’ян Підмогильний називає літературну організацію «МАРС» «пасивною та рихлою». В іншому протоколі містяться слова письменника про отриману від невідомого йому адресата з Німеччини бандероль з німецькомовним перекладом двох розділів роману «Місто».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Попри те, що ми, фактично, публікуємо матеріали про репресії культури, навіть через них видно, яким яскравим був мистецький процес того періоду», — говорить директорка Центру Анна Олійник.

Зауважимо, документи публікуються в рамках проєкту «Репресоване мистецтво. Національна культура очима КҐБ», який реалізує Центр досліджень визвольного руху з партнерами за підтримки Європейського Союзу за програмою House of Europe. Усі матеріали можна переглянути і завантажити на сайті «Електронний архів Українського визвольного руху».

Як відомо, Підмогильний Валер’ян Петрович (02.02.1901—03.11.1937) — прозаїк, перекладач. Був організатором і членом літературного угруповання «Ланка». Брав участь у літературній дискусії 1925 – 1928 років. 8 грудня 1934 заарештовано за приналежність до «групи письменників-націоналістів з терористичними настроями у ставленні до вождів партії». Розстріляний у 1937 році в урочищі Сандармох (нині – Республіка Карелія, РФ). Реабілітований 14 грудня 1956 за відсутністю складу злочину.

Нагадаємо, раніше у безкоштовному доступі з’явилися матеріали архівно-слідчої справи Василя Стуса.

Також Центр досліджень визвольного руху опублікував онлайн 35 документів з архівно-кримінальної справи засновника Української Гельсінської Групи Миколи Руденка.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.