У Відні презентували книгу про виживання поруч з агресивною Росією

У столиці Австрії Відні відбулася презентація міжнародної монографії “Surviving near the empire: price of the modern Kremlin`s aggression” (“Виживати поруч з імперією: ціна новітньої агресії Кремля”), яка присвячена агресивній політиці Росії та загрозам, які становить РФ для сучасного світу.

Як передає ukrinform.ua, захід, організований “Пан’європейським рухом Австрії та ГО “Unlimited Democracy”, пройшов у четвер увечері у Дипломатичній академії Відня.

“Тривалий час у мене був політичний вчитель – Отто фон Габсбург. І коли він говорив про Росію, то його аргументом було наступне: “Росія досі залишається колоніальною державою”. І я знайшов цю думку також у цій книзі. У той час, коли решта країн Європи пройшли процес деколонізації, Росії ще потрібно його пройти”, – зазначив у вступному слові генсек “Пан’європа-Австрія” Райнгард Клучек.

За його словами, при обговоренні російського питання важливим також є розуміння того, що “Росія все ще шукає своє місце як світової держави”, а тому намагається просувати свою політику в інших країнах, у т.ч. це стосується внесення розколу у єдиний європейський проєкт. Як переконаний Клучек, важливо, щоб ЄС виступав єдиним цілим у питаннях зовнішньої та безпекової політики.

“Автократичні держави, як Росія, намагаються поширювати дезінформацію з метою просування свого порядку денного. Будучи українкою і знаючи й так багато про збройну агресію Росії на Донбасі та окупацію Криму, лише після прочитання цієї книги я насправді усвідомила, наскільки великим є комплекс причин та наслідків цієї імперської агресії”, – поділилася своїми враження від прочитання книги директорка “Unlimited Democracy” Анна Паттерман.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Один з авторів монографії, професор Чернівецького Національного Університету ім. Ю.Федьковича Сергій Федуняк привернув увагу присутніх на створену Росією гуманітарну катастрофу на тимчасово окупованих українських територіях. За його словами, цю катастрофу також можна розглядати як продовження антиукраїнської політики Кремля, яка передбачає створення перешкод для реінтеграції цих території назад до України.

Інший автор, директор Інституту світової політики Євген Магда акцентував на тому, що світ зараз живе в час інфодемії – міксу пандемії COVID-19 та дезінформації. “Фейки – це найдешевша зброя масового знищення. Дуже дешева, але ефективна зброя. Фейки оточують нас і створюють нову реальність”, – сказав він.

За словами Магди, регіон Центральної Європи наразі активно використовується Росією, але також Китаєм, для просування свого гібридного впливу. “І тому нам спільно треба створити лінію оборони наших цінностей, оборони від російської діяльності та гібридних дій. Зокрема, ми маємо створити спільний центральноєвропейський наратив, який міг би бути альтернативою “руському міру”, – заявив він.

Ще один автор монографії, польський професор Казімеж Вуйчицький зазначив, що для процесу державотворення Росії, яка поширює наратив про початок своєї історії від Київської Русі, дуже важливим є те, щоб Україна була у складі РФ. Він вказав на те, що відбудова російської імперії лежить в основі військової доктрини РФ, яка не є оборонною за своєю суттю. “Саме тому історичні питання та наративи є дуже важливими. І ця війна наративів є такою ж важливою, як і війна танків та генералів”, – заявив він.

За його словами, європейці мають говорити з Кремлем з позиції реальних фактів, та не вестися на його наративи і маніпуляції. Партнером для діалогу можуть бути російські демократи. “Зараз Росія це – бандитська держава з вбивцею на чолі, яким є Путін. Ми маємо говорити чітко про це”, – заявив польський професор.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.