У Великобританії знайшли продовження «Заводного апельсину» Ентоні Берджесса

В архівах англійського письменника Ентоні Берджесса знайдено незавершений рукопис The Clockwork Condition (“На взводі”), який може вважатися продовженням роману “Заводний апельсин”, повідомляє The Guardian. У ній Берджесс розмірковує про людську природу і питання, порушені ним у знаменитому романі 1962 року.
Незакінчене продовження роману описується як “частково філософський роздум і частково автобіографія”. Єдиний раз автор згадав The Clockwork Condition в інтерв’ю 1975 року, тоді він заявляв, що не просунувся далі в цій ідеї.
Однак, за словами дослідників, рукопис складається з 200 сторінок друкованого тексту, рукописних заміток і планів. У ній Ентоні Берджесс описав свою стурбованість впливом технологій на людство, зокрема засобів масової інформації, кіно і телебачення. Також він стосується суперечок навколо екранізації “Заводного апельсина”. Фільм Стенлі Кубрика 1971 року звинувачували в провокації молоді на насильство, після критики його заборонили показувати Великобританії. Картина знову вийшла в британських кінотеатрах після смерті режисера в 1999 році.
В рукопису письменник також розповідає, як з’явилася назва роману “Заводний апельсин”. За його словами, вперше він почув фразу в 1945 році. Один з відвідувачів лондонського пабу сказав, що хтось був “божевільний, як заводний апельсин”. “Ця фраза заінтригувала мене неймовірним злиттям повсякденності і сюрреалізму, – пише Берджесс. – Майже 20 років я хотів використовувати її як назва твору”.
Незакінчений рукопис, який Берджесс назвав “великою філософською заявою про сучасний стан людини”, був залишений автором в його будинку біля Риму. Після смерті письменника в 1993 році будинок був проданий, а весь архів перевезений в Манчестер, де фонд спадщини автора почав каталогізацію паперів.
Глава Фонду Берджесса в Манчестері Ендрю Бісвелл висловив припущення про можливу публікацію загубленоого рукопису.
“У чернетках і начерках достатньо матеріалу, щоб дати досить чітке уявлення про те, чим могла бути ця втрачена книга”, – сказав він. В архіві також з’явилося близько 40 неопублікованих оповідань Берджесса, написаних ним в 1960-х, коли він був ще мало відомий. Чи будуть опубліковані розповіді, поки невідомо.
Довідка

  • Роман “Заводний апельсин” вийшов в 1962 році. Дія відбувається в антиутопічному майбутньому в Великобританії, в центрі сюжету – герой, на час вилікуваний від тяги до насильства.
  • У 1971 році вийшла екранізація роману, знята Стенлі Кубриком. Фільм був номінований на чотири “Оскари” і увійшов до списку ста кращих в історії кіно за версією журналу Empire.
Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал