У Вашингтоні померла поетеса Нью-Йоркської групи Женя Васильківська

У Вашингтоні пішла з життя поетаса Нью-Йоркської групи, перекладачка та літературознавиця Женя Васильківська. Як інформує chytomo.com, про це повідомив поет та перекладач Тадей Карабович у фейсбуці, посилаючись на чоловіка поетеси Чарльза Осґуда.

 

Женя Васильківська померла природною смертю 25 квітня. Їй було 92 роки.

Женя Васильківська (Євгенія Васильківська-Осґуд) народилася 6 січня 1929 року в місті Ковель на Волині в родині відомого українського художника Сергія Васильківського (1854–1917). 1944 року переїхала з батьками до міста Лінц в Австрії, де закінчила середню школу. 1951 року родина Васильківських емігрувала з Австрії до Нью-Йорка.

У США поетеса закінчила філологічні студії (французьку філологію) у Колумбійському університеті. Захистила докторську дисертацію на тему творчості французького поета Сент-Жона Перса. Працювала політичною консультанткою уряду США у справах Східної Європи, з окремим урахуванням України. Свої поезії друкувала в щорічнику «Нові поезії» (Нью-Йорк, 1961–1962). Наприкінці 1950-х років була прийнята до літературного об’єднання Нью-Йоркська група – українських поетів-емігрантів, які творчо та професійно працювали в Нью-Йорку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Женя Васильківська – авторка збірки віршів «Kороткі віддалі» (Нью-Йорк, 1959) та перекладачка «Антігони» Жана Ануя (Мюнхен, 1962). Займалася також перекладами англійської, іспанської та французької поезії. Особливо цікавилася творами Жака ПревераФедеріко Гарсія ЛоркиСент-Жона ПерсаГабріели Містраль та Іва Бонфуа.

Успішно займалася літературною критикою. Брала участь у багатьох проєктах Нью-Йоркської групи та друкувалася в усіх її антологіях, які виходили протягом тривалого часу, від відомої антології «Координати» (Нью-Йорк, 1969) до авторських антологій про творчість Нью-Йоркської групи Олександра Астаф’єва та Марії Ревакович у 2000-х роках.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.