У Варшаві помер відомий польський письменник Олександр Навроцький

1 травня 2022 року у Варшаві на 82 році життя помер відомий польський поет Олександр Навроцький (Aleksander Nawrocki), видавець, перекладач, головний редактор «Поезії сьогодні». Був випускником польської та угорської філології, а також етнографії Варшавського університету. Свої знання мови та етнографії поглиблював за кордоном в Угорщині та Румунії. Відвідував лекції з філософії під керівництвом проф. Лешека Колаковського. Першим у світі захистив магістерську роботу (1967) з поезії майбутнього лауреата Нобелівської премії Чеслава Мілоша, який тоді був у Польщі заборонений.

Дебютував поезією 1965 року у щомісячнику «Культура» (за сприяння поета Станіслава Ґрохов’яка). У 1966 році опублікував збірку віршів «Rdzawe owoce», яку добре сприйняла літературна польська критика. Залишається автором 26 книг, у тому числі 18  поетичних, 20 добірок віршів і прози, виданих за кордоном, 2 томів оповідань, роману «Тінь свого ангела», науково-популярної книги про сибірський шаманізм. Разом зі своєю дружиною Барбарою Навроцькою був автором збірника репортажів про Якутію під промовистим заголовком  «Якутія і я».

Перекладав з російської, болгарської, румунської, української, сербської, угорської, фінської, англійської та французької літератур. Був часником багатьох престижних міжнародних літературних фестивалів: Струга (Македонія), Варна (Болгарія), Белград, Ізмір (Туреччина), Каїр, Твер (Росія), Київ, Рига, Вільнюс, Бонн, Лондон.

З 1992 року очолював книжкове видавництво IBiS, а з 1998 року був головним редактором варшавського літературного журналу «Поезія сьогодні».

У 2013-2016 роках також був видавцем щоквартальника «LiryDram». Як видавець орієнтувався на сучасну польську та зарубіжну літературу. Його редакторською спеціальністю були двомовні поетичні антології: грецька, іспанська, угорська, фінська, російська та українська. Він був автором і видавцем наймасштабнішої праці, що збирає поетичні здобутки польських авторів: «Poezja Polska – Antologia Tysiąclecia» (3 томи, 275 поетів, від середньовічного твору «Bogurodzica» до сьогодні, 1800 сторінок). Цю антологію він неодноразово презентував у Польщі та за її межами.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

З 2001 року виступив як організатор Всесвітніх днів поезії ЮНЕСКО, під час яких видатні польські поети отримали Лаврову премію ЮНЕСКО, а іноземні художники – премію «Поезія сьогодні». З 2008 року також організовує фестивалі слов’янської поезії.

Александр Навроцький цікавився українською сучасною поезією і утримував контакти з поетами та письменниками з Києва. Бував неодноразовим учасником Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій»,  організатором якого є Національна спілка письменників України при підтримці Міністерства культури України.

Вічна йому пам’ять!

Поет Тадей Карабович —  Національна спілка письменників України