У центрі Києва планують встановити пам`ятник Франку

 

Іван Франко – потужний вчений, мислитель, філософ. Його науковий спадок має бути досліджений, а у столиці треба спорудити йому пам’ятник, пише Укрінформ.

На цьому наголосив Ігор Курус – директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка – на прес-конференції в Укрінформі.
“Франко має бути ретельно досліджений. Ми намагаємося відтягнути Франка від літературознавства, літератури, бо він має багато глибші роботи у філософії, фантастичні дослідження в етнографії. Він – перший професійний політик, він перший в Україні створив Українську партію. Він – дуже серйозний першопроходець в українській науці. Ми заснували премію Івана Франка, щоб показати людям, і вченим в першу чергу, що він – не тільки поет, драматург, перекладач. Ми хочемо, щоб усі, і не тільки українці, а й люди за кордоном, подивились на Франка іншими очима. І намагаємося, щоб у Києві був поставлений пам’ятник Івану Франку, а не тільки погруддя, що біля театру імені Франка, щоб запрацював музей”, – підкреслив Ігор Курус.
Він додав, що Франко працював у багатьох галузях науки, “причому робив це дуже легко”, і намагався перекласти навіть Карла Маркса простою, “хлопською” мовою, щоб усі зрозуміли, в чому ж полягає розвиток економіки, що таке додана вартість, наймані працівники, капітал і так далі.
Курус нагадав, що в 2016-му відзначається 160 років від дня народження Івана Франка – 27 серпня, 100-річчя від дня смерті – 28 травня.
“Є відповідний указ Президента, було створений оргкомітет. Але він ще жодного разу не збирався”, – обурився директор Міжнародного фонду Івана Франка.
За його словами, фонд офіційно звертався до влади – щоб 2016 рік оголосили Роком Франка, до КМДА – щодо встановлення пам’ятника. Прохання залишилися без відповіді.
“Ми хочемо, щоб пам’ятник стояв на перехресті вулиці Володимирської і бульвару Шевченка – між пам’ятниками Шевченку і Грушевському. Це місце, де НАН України, наукові установи, університет Шевченка. Якщо говорити про Франка як про вченого, то це місце найкраще. І ми будемо наполягати, щоб поставили повноформатний пам’ятник Франкові. Більше того, ми знайшли гіпсову скульптуру Франка – в закритому приміщенні в Києві. Ми готові викупити її, щоб створити пам’ятник”, – сказав Курус.
Онук Івана Франка, голова правління Міжнародного Фонду Івана Франка – Роланд Франко нагадав, що 10 років тому вже порушувалося питання про пам’ятник.
“Це 10 років тому назад треба було зробити. Але я думаю, що хоча б у цьому році ми це зробимо. Цей рік повинен бути Франковий сто процентів”, – підкреслив він.
А Ярослав Гарасим – член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Львівського національного університету ім. І.Франка – висловив думку, що на відзначення ювілейного року міжнародних конференцій і урочистих академій замало.
“Дуже прикро, що, на жаль, не реагує нинішня влада. Якщо в оргкомітет на рівні держави входять 11 осіб і він ще жодного разу не збирався, то це про щось свідчить”, – зауважив він.
Водночас Гарасим поінформував, що студенти проводитимуть різні флеш-моби, Львівський університет організовує у червні мандрівку, яка повторює ту, що її 1894 році здійснив Франко зі студентами від Дрогобича – це було 25 днів – з просвітницькою метою. В кожному населеному пункті вони мали культурну програму, доводили до людей твори української літератури, культури. І така мандрівка тим же маршрутом буде зараз, тільки за програму візьмуть сучасні твори про нинішні події –  про Майдан та війну на сході.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал