У Торонто відкрилася виставка ікон українського художника Канади Павла Лопати

Канадсько-українська мистецька фундація (КУМФ) 21 березня відкрила у Торонто виставку відомого українського художника Канади Павла Лопати – «Ікони – вікна до неба». Про це повідомляє  ukrinform.ua.

Вступне слово виголосив Голова Української спілки образотворчих мистців Канади Олег Лесюк. Він привітав Павла Лопату з відкриттям виставки, а також із днем народження.

«У своїй творчості Павло лопата послуговується завжди добрими традиціями. Технічно та гарно виконує свої праці. І ця колекція… складається з 73-х ікон, створених митцем за останні кілька років», – повідомив Лесюк.

За його словами, ці ікони створені за традицією, якій уже сотні років – у техніці яєчної темпери з позолотою.

Своєю чергою Павло Лопата розповів, писати ікони він прагнув ще у дитинстві під впливом іконографій у церкві його села, яку розмалювали польські художники Богданські, а також під впливом маминої Біблії з ілюстраціями французького художника Гюстава Доре.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Але в комуністичній Чехословаччині писати ікони я не відважився. Іконописом почав займатися 1980 року в Онтарійському коледжі мистецтва у Торонто, коли почав брати уроки яєчної темпори яку викладала Фібі Гілмен», – сказав він.

Зауважимо, що мистецький огляд провела Галина Костюк.

Виставка триватиме у приміщенні KUMF Gallery до 11 квітня 2021 року. Роботи Лопати можна побачити за посиланням. З питань придбання мистецьких творів організатори просять звертатися за адресою: info@kumfgallery.com.

Павло Лопата народився 20 бeрезня 1945 року в с. Калинів на Пряшівщині, Словаччина. Мистецьку освіту почав навчанням на відділі живопису в Академія образотворчого мистецтва та дизайну (Vysoká škola výtvarných umeni) у Братиславі (1966-1968).  У 1969 році емігрував до Канади в місто Торонто.

1972 р. отримав диплом комерційного мистецтва із Джорж Браун Коледжу, а 30 травня 1986 року, отримавши диплом, закінчив студії мистецтва в Онтаріо Коледж оф Арт, Торонто. Від 1991 р. до кінця 1998 р. працював куратором та адміністративним директором в галерії Канадсько-Української Мистецької Фундації, де зорганізував понад 70 образотворчих виставок багатьох мистців з Канади, Америки й України.

У своїх образотворчих працях добре оволодів рисунок олівцем та техніку яєчної темпери, акриліку й олії. Теми в нього різні: портрети, лемківські церкви, лінеарно-експресіоністичні картини, ікони та твори сюрреалістично-символічні.

На сторінках різних періодичних видань, газет і журналів опубліковано понад 450 його статей та рецензій на теми – мистецтво, історія і культура.

Понад тисячу його художніх творів знаходяться в приватних і музейних колекціях у Канаді, Америці, Польщі, Чехії, Словаччині та в Україні.  Влаштував 33 персональних виставок та брав участь у понад 90 групових виставках.

Живе і працює у власній майстерні та галереї в містечку Кінґсвіл, Онтаріо, найбільш полудневому місті в Канаді.

7 лютого у Канаді відбулися онлайн-читання за участі американського українського історика, політолога, письменника, митця Олександра Мотиля.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.