У Тернопільській області 2022-й проголошено роком Соломії Крушельницької

Наступного року відзначатимуть 150-ліття від дня народження видатної світової оперної співачки, уродженки Тернопільщини Соломії Крушельницької.

З цієї нагоди у Тернопільській області 2022-й проголошено роком українки зі світовим ім’ям.

Ювілейну дату відзначатимуть і на державному рівні. Нещодавно Президент України підписав відповідне розпорядження. Серед запланованого, зокрема, і виготовлення та випуск в обіг ювілейної монети і поштової марки.

Ще у грудні 2019 року Тернопільська обласна рада, з ініціативи голови постійної комісії з питань духовності, культури, свободи слова та інформації, краєзнавця Михайла Тимошика, звернулась до Верховної Ради України щодо урочистого відзначення на державному рівні ювілею Соломії Крушельницької. А обласний депутатський корпус підтримав ініціативу голови облради Михайла Головка 2022-й проголосити роком Соломії Крушельницької.

«Крушельницька зуміла отримати визнання власного таланту і ще за життя стала найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак — звання «Вагнерівська примадонна» ХХ століття. Співати на одній сцені з уродженкою маленького села на Тернопільщині вважали за велику честь імениті тогочасні виконавці. Талановита українка володіла вісьмома мовами, але українські пісні завжди виконувала в оригіналі», — нагадав Михайло Тимошик, депутат Тернопільської облради.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

До слова, Михайло Тимошик, який є знаним краєзнавцем та колекціонером, зібрав понад 40 знаків, медалей, монет та жетонів, присвячених Соломії Крушельницькій.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.