У своєму новому романі Мішель Уельбек передбачає вибори у Франції в 2027 році

За повідомленням The Guardian, у розпал президентської кампанії у Франції один із найпровокативніших письменників П’ятої республіки Мішель Уельбек написав новий роман, тісно пов’язаний з майбутніми виборами. 65-річний автор книг «Елементарні частинки» та «Платформа» випустив французьке видання свого 730-сторінкового роману «Anéantir» («Знищити»), перший тираж якого у видавництві Flammarion становив 300 тисяч екземплярів.

Роман розпочинається під час вигаданої президентської виборчої кампанії 2027 року. Нинішній лідер партії «Національний фронт» Марін Ле Пен пішла з посади лідера Національного об’єднання, а ультраправий консервативний націоналіст Ерік Земмур, який минулого грудня очолив партію «Реконкіста», все ще викликає суперечки. Безіменний чинний президент, який досиджує другий термін і змушений залишити свою посаду, за словами критиків, списаний з чинного президента Еммануеля Макрона. Це ще одна реальна постать, представлена ​​у романі, як і Бруно Ле Мер, нинішній міністр економіки. Ле Мер, друг Уельбека, є джерелом натхнення для одного з головних героїв історії — Бруно Жуж.

Жуж критично ставиться до президента, що йде, і в якийсь момент заявляє, що глава держави «має одне політичне переконання і тільки одне… «Мене змусили бути президентом»». Після двох термінів цього лідера Уельбек представляє країну, яка практично стоїть на колінах, у ній високий рівень безробіття та бідності. Роман поєднує у собі риси політичної сатири, шпигунського трилера, сімейної драми та філософського есею про занепад Заходу. Вважається, що попередні сатиричні твори Мішеля Уельбека були майже пророчими і вплинули на французьку політику. Наприклад, опублікована в 2001 році “Платформа” (“Plateforme”) як би передбачила терористичні атаки 9/11. У його бестселері романі-антиутопії «Покірність» («Soumission»), виданому 2015 року, у Франції обирають президента-мусульманина, і роман викликав побоювання щодо захоплення влади ісламістами. А його роман «Серотонін» («Sérotonine»), випущений у 2019 році, в якому критикувалася глобалізація та Євросоюз, здавалося, передбачив появу руху «Жовті жилети».

Поки що відгуки про новий роман французького письменника здебільшого позитивні. Газета “Le Monde” назвала його “політичним трилером, що переходить у метафізичну медитацію”, хоча журнал “L’Obs” вважав його занадто довгим і назвав його “позіхом”.

Фото: Lionel Bonaventure (AFP).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.