У Сумах презентували книгу про «космічну Сумщину»

У Сумах презентували книгу “Сумщина космічна”. Про це повідомляє suspilne.media. У ній йдеться про сумчан, які так чи інакше були пов’язані із космічною галуззю, а також про підприємства Сумської області, що працювали на космічну галузь.

Анатолій Воропай – сум’янин, підполковник у відставці, один зі співавторів книги “Сумщина космічна” розповідає, що частину свого життя він віддав “Байконуру”. На космодромі дослужився до заступника начальника штабу польотів.

“Після закінчення академії був направлений на космодром, де прослужив 17-ть років”, – пригадує підполковник у відставці Анатолій Воропай.

За його словами, опорні ферми робив Сумський завод Фрунзе, а таких споруд зробили всього п’ять. Два на “Байконурі” і три на північному полігоні у Плесецьку. Говорить, на космос працювали близько двох десятків підприємств Сумської області.

Сумське НВО та Свеський помповий завод, “Хімпром” та Завод гумовотехнічних виробів, Завод електронних мікроскопів та шосткинська “Свема” – це лише частина підприємств Сумщини без продукції яких були неможливі польоти у космос. Суми та Ромни, Шостка та Свеса, Глухів та Охтирка працювали на космос.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.