У США виступають проти цензури щодо книжок у школах

Національна коаліція проти цензури (National coalition against censorship) виступила проти політично вмотивованих обмежень доступу до книжок і щодо читання у школах.

Як повідомляє chytomo.com, про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті організації ncac.org.

Автори документа констатують, що по всій країні організовують політичні акції щодо книжок у школах, що «загрожує освіті американських дітей». Правозахисникам відомо про погрози бібліотекарям, членам шкільних рад (чи їх відлучення від участі у радах); притягнення окремих людей до кримінальної відповідальності; оприлюднення органами влади списків книжок, які заборонили поширювати в окремих штатах.

«Ці тривалі спроби очистити школи від книжок стали політичною боротьбою, яку ведуть на засіданнях шкільних рад, на законодавчих зборах штатів. Організації-підписанти та звичайні громадяни глибоко стурбовані цим раптовим посиленням цензури та її впливом на освіту, права учнів і свободу вираження поглядів», − заявили у коаліції.

У документі йдеться, що обмеження щодо книжок часто виникають на основі «одного суперечливого уривку, цитованого поза контекстом».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Майже всі громади розробили політику як щодо розв’язання проблем із книжками, так і щодо дозволу батьків впливати на читання своїх дітей, але вони повинні робити це відповідно до принципів, ухвалених Верховним судом, не порушуючи права інших учнів. Закон чітко забороняє ті види діяльності, які ми бачимо сьогодні: цензурування шкільних бібліотек, вилучення книжок, цілих списків для читання, на основі незгоди з точкою зору авторів та без будь-якої оцінки значення для освіти чи літератури. Деякі потенційні цензори пішли ще далі, погрожуючи вчителям, шкільним бібліотекарям, авторам та членам шкільних рад кримінальними звинуваченнями та навіть насильством за те, що вони надали учням доступ до книжок», − йдеться у заяві.

У більшості випадків обмеження стосуються проблем груп, які раніше були недостатньо представлені у бібліотеках і шкільних програмах, а саме: книжки про расизм, дорослішання, ЛГБТ та упередженість щодо них, дискримінацію, ненависть та насильства.

«Законодавство гарантує, що жодна особа, група осіб, законодавець, член громади чи навіть член шкільної ради не можуть вирішувати, що учням державних шкіл дозволено читати, виходячи з їхніх особистих переконань чи політичних поглядів. Саме свобода вираження поглядів гарантує, що ми зможемо відповісти на виклики світу, що змінюється. Ця свобода має вирішальне значення для студентів, які впливатимуть на Америку у майбутні роки. Ми повинні боротися, щоб захистити їх», − наполягають автори заяви.

Національна коаліція проти цензури й Асоціація інтелектуальної свободи виявили цього року близько 150 різних випадків цензури у багатьох штатах, − такого показника не спостерігали впродовж десяти років. Серед понад 600 підписантів, які підтримали заяву, близько 80 організацій, 50 книгарень і 17 видавництв, письменники, викладачі та бібліотекарі. Серед відомих організацій, які підписали: видавництва Penguin Random House, Simon & Schuster, Macmillan, Американська бібліотечна асоціація, Американський ПЕН.

Національну коаліцію проти цензури заснувала група активістів з Американської спілки захисту громадянських свобод у 1973 році. Зараз це альянс із понад 50 американських громадських організацій, які відстоюють літературні, мистецькі, релігійні, освітні, професійні, трудові та громадянські свободи, займається їх пропагуванням та просвітою.

 

 

“Українська літературна газета”, ч. 24 (316), 3.12.2021

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/