У США відбулася презентація українського документального фільму «Cлов’янськ. Початок війни”

Благодійний перегляд фільму речника МВС України Артема Шевченко відбувся у приміщенні української греко-католицької церкви Св. Йосифа Обручника.

Представники діаспори зустрілися з продюсеркою фільму Катериною Кириченко та пораненими військовими України – радником міністра внутрішніх справ України Євгеном Тереховим, а також Євгеном Турчаком, Русланом Корольовим і Олегом Івахнюком.

Про це повідомляє mvs.gov.ua.

 

Автори фільму «Слов’янськ. Початок війни» — директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко, Тетяна Терещенко, Ігор Свиридов та Катерина Кириченко чітко розставили у стрічці акценти щодо того, хто розпочав війну проти України, відтворено літопис подій, названо поіменно Героїв, які загинули в ті дні. Відтворено не просто хроніку захоплення східних міст України російськими найманцями, а спробу осмислення подій 6-річної давнини як початку війни, що виявилася нескінченною й кривавою.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У створенні стрічки брало участь військово-політичне керівництво України часів захоплення та звільнення міста від терористів, зокрема п’ятий Президент України Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, екссекретар РНБО Олександр Турчинов, ексміністр оборони Степан Полторак та інші.

Фільм «Слов’янськ. Початок війни» присутні представники діаспори дивилися затамувавши подих, переживаючи разом із українськими військовими кожен епізод. Після перегляду у багатьох на очах блищали сльози.

Кадри фільму занурюють в атмосферу весни-літа 2014-го. Методично й послідовно автор фільму доводить — жодної спонтанності в російській агресії не було. І натовпи мирних мешканців, які блокували українську бронетехніку на підходах до Слов’янська з іконами в руках, — добре зрежисоване дійство російських паліїв війни. Адже за місцевими цивільними ховалися бойовики з коктейлями Молотова, гранатами та зброєю. Які дуже вправно ними користувалися.

Від імені тих, хто захищав Україну на першому рубежі, говорять добровольці Мирослав Гай та Дмитро Ярош, нинішній народний депутат генерал Михайло Забродський, штурман Олександр Макеєнко (єдиний член екіпажу вертольоту, який дивом  вижив у катастрофі, де загинув генерал Кульчицький), розвідник Євген (Маршал) Жуков та нацгвардієць Олександр Волошин.

«Це історія, яку ми не змінимо. Історія про справжніх хлопців – Героїв. На той момент моїй дочці було 3 місяці. Поранення у мене було важке – витягнули 83 уламки і стоїть титанова пластина. Від того й позивний «Титановий Джексон». Коли мене поранили, перше що я бачив – очі своєї доньки. Перше, що прийшло в голову – молитва. Мені було 25 років. Я відчував, що помираю, і подякував за прожите життя. Все це не передати словами – це внутрішнє. Але Бог для чогось мене залишив. І на сьогоднішній день, після важкого поранення, я допомагаю хлопцям», – розповів радник міністра внутрішніх справ України Євген Терехов.

Нагадаємо, що у сепні 2020 року стрічка «Слов’янськ. Початок війни» перемогла у номінації «Документальний фільм» телерейтингу «Знято в Україні». Слов’янськ став першим населеним пунктом, захопленим проросійськими військами на сході України. Місто було звільнене менш ніж за три місяці.

Зібрані кошти від перегляду фільму передадуть на потреби поранених військових України та реабілітацій центр в місті Ірпінь, що на Київщині.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.