У США створюють фонд боротьби з цензурою літератури

PEN America та генеральний директор видавництва Penguin Random House Маркус Доле створюють фонд для боротьби з цензурою. Як пише chytomo.com, про це повідомили на сайті PEN America.

Фонд створюють, «щоб у реальному часі боротися зі загрозами свободі слова, що зростають, та створити дискурс в громадах по всій країні», — зазначають у PEN America. Фонд матиме назву Dohle Book Defense Fund, його створення присвячене до сторіччя літературної організації.

Маркус Доле, генеральний директор Penguin Random House, особисто пожертвує щонайменше 500 000 доларів організації PEN America для боротьби з забороною літератури у Сполучених Штатах, оскільки він має довгу історію співпраці із PEN America, працюючи в раді опікунів організації з 2016 року та виконуючи функції виконавчого віцепрезидента ради.

«Ми маємо справу з новими проблемами та заборонами щотижня, і ці зусилля заплутані в більш масштабній політичній битві за наративи, доступні в цій країні», – зазначила Сюзанна Носсель, генеральна директорка PEN America. «З огляду на його минуле, Маркус глибоко налаштований на темні сторони, які ховаються суспільстві, і на те, як все може швидко змінитися. За його підтримки PEN America готовий продовжити боротьбу за підтримку та захист ролі книжки в суспільстві»— додала вона.

Кошти з фонду використовуватимуться для стимулювання ініціатив PEN America щодо освіти громадськості, партнерства з місцевими громадськими групами для захисту від цензури, відстеження, викриття нападів на книжки та скасування ідеї, що законодавчі органи штатів мають впливати на те, що відбувається в шкільних класах.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Маркус Доле зазначив про сплеск цензури у США для The New York Times, що це «небезпечно. Це немислимо. І це дуже терміново, це пов’язано з майбутнім нашої демократії».

Він сподівається, його приклад наслідуватимуть, зробивши пожертвування до щойно створеного фонду, який надаватиме підтримку громадам, де з книжками виникають проблеми.

Нагадаємо, останнім часом у США заявляють про цензуру щодо книжок у школах. Там спостерігається сплеск звернень батьків, активістів і законодавців, які вимагають вилучити певні книжки зі шкіл, проблеми, які традиційно обмежувалися засіданнями шкільної ради, переносять в політичну сферу. У Флориді створили законопроєкт, що обмежує книжки на такі теми, як сексуальна орієнтація чи гендерна ідентичність, а губернатори Техасу та Південної Кароліни доручили освітянам викорінити те, що вони називають порнографічним матеріалом у шкільних бібліотеках. Зокрема, на початку 2022-го року в низці шкіл виключили комікс про Голокост зі шкільної програми.

Чільне фото: Financial Times

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.