У США розпочали збір підписів за відкликання Пулітцерівської премії у журналіста Волтера Дюранті, який заперечував Голодомор

Комітет США з визнання Голодомору геноцидом збирає підписи під петицією з відкликання Пулітцерівської премії у журналіста Волтера Дюранті, відомого запереченням голоду на території України у 1932-1933 роках, пише unn.com.ua  з посиланням на відповідну петицію на сайті Change.org.

Наразі під петицією поставили підпис майже 6 тисяч осіб. Також на петицію звернув увагу Український інститут національної пам’яті.

Волтер Дюранті (1884 — 1957) — американський журналіст британського походження. З 1922 по 1936 роки — керівник московського бюро The New York Times. Лауреат Пулітцерівської премії 1932 року за написану 1931 року серію нарисів про першу сталінську п’ятирічку індустріалізації СРСР.

Дискусія про позбавлення Дюранті премії виникає не вперше. Так, у 2003 році порушувалося питання про те, щоб посмертно анулювати нагородження Дюранті Пулітцерівською премією, оскільки його репортажі некритично відтворювали сталінську пропаганду, а крім того, він завзято і неодноразово заперечував голод в Україні 1932-1933 років. При цьому The New York Times дистанціювалася від робіт Дюранті. Пулітцерівський комітет зрештою відхилив цю вимогу, мотивувавши це тим, що хоча робота Дюранті “далека від нинішніх стандартів зарубіжної журналістики”, однак не існує “ясних і переконливих доказів навмисного обману”.

Титульне фото: Волтер Дюранті (у центрі), 1936 рік

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.