У США довели підробку стародавніх біблійних сувоїв Мертвого моря

Фрагменти сувоїв Мертвого моря, що зберігаються у Вашингтонському Музеї Біблії виявилися підробкою. Їх придбав за мільйони доларів і подарував установі меценат Стів Грін.

Після першого подібного випадку 2017 року команда експертів провела детальний аналіз артефактів і за пів року встановила, що жоден із 16 фрагментів не є автентичним. Їх створили у XX ст. максимально наближеними до оригіналу, повідомляє Газета.UA із посиланням на The Guardian.

Частинки сувоїв виготовили зі шкіри римської епохи, можливо, від чобіт або сандалів – це дозволяло імітувати давній пергамент. Також шахраї цілком успішно спробували відтворити почерк давньоєврейських книжників.

Використовуючи мікроскоп і хімічний аналіз, команда виявила наявність блискучого покриття, що свідчить про використання тваринного клею, якого не існувало в ті часи. Також присутні ознаки змішання чорнил.

Експерти наголошують, що викриття підробок не впливає на справжність оригінальних сувоїв Мертвого моря, або ж Кумранських рукописів. Їх виявили 1947-го у глиняних горщиках на Західному березі Палестини.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал