У США діаспора створила етнокалендар з автентичними українськими вишиванками

Українки Сан-Антоніо у штаті Техас створили етнокалендар з автентичними українськими вишиванками, у ролі моделей виступили представники української діаспори.

Про це розповідає Голос Америки, передає Укрінформ.

12 українських строїв (деяким з них понад сто років)  з різних регіонів України, автентичні прикраси та головні убори – такий фотопроєкт створила неприбуткова організація «Українці Сан Антоніо» у штаті Техас. В організаторів під час пандемії виникла ідея проілюструвати український одяг кінця 19 початку 20 століття.

Читайте також: Як виглядає та чим живе українська діаспора у Х’юстоні

«Ми для себе вкотре підтвердили гіпотезу наскільки українці мало знають про свою власну культуру, знання настільки поверхневі, що коли середньостатистичному українцю скажеш «український одяг» вони зразу думають про шаровари чи сорочки покриті маками. Хоча, як відомо, ані шаровари як елемент одягу, ані маки як елемент вишивки нам не притаманні», – розповіла Олена Гарсія співорганізаторка фотопроєкту.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Тож дівчата вирішили показати всю велич українського одягу і створити етнокалендар. Використовували автентичний одяг з українських експедицій. Його колекціонери викуповували на аукціонах для приватних колекцій.

«Ось до прикладу якщо брати зразок Вінницької сорочки. Це є весільна сорочка з домотканого полотна, сорочка має характерні риси взагалі подільської вишивки. Вона як мінімум 100 років зберігалися в скрині і якщо до неї доторкнутися можна відчути запах такої глиняної Шевченківської хати, такої долівки», – розповіла співорганізаторка фотопроєкту Олена Гарсія.

Для фотосесії створили 12 різноманітних образів. Моделями погодились бути представниці української діаспори Сан-Антоніо.

«Я переїхала в Америку у 22 роки, в Україні вже не була 11 років. Тому я була дуже в захопленні одягти щось українське і позувати. Я ще й досі не можу натішитись», — розповідає Олена Швем, модель.

Усі фотографії помістили в етнокалендар. На кожному місяці постав унікальний етнообраз.

«Календар став дуже успішним, його придбали люди з усього світу. Не лише в Сполучених штатах, не лише в Канаді чи в Україні, а та у Європі та навіть у Японії. Ми бажаємо, щоб календар став щорічним проєктом нашої організації», — каже Олена Христюк, співорганізаторка проєкту.

Нагадаємо, неприбуткова організація Ukrainian San Antonio розпочала серію фотовиставок у межах проєкту «Батьківська хата» (Homestead), перша з яких відбулася у Києві 12 травня, а далі поїхала у м. Сан-Антоніо, штат Техас та м. Гейнсвіль, штат Джорджія.

Фото: Голос Америки

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.