У Союзі болгарських письменників презентували антологію за участі російського посла і запевнили, що в Болгарії Росія має мільйони друзів

Як повідомляється на сторінці Союзу болгарських письменників у Facebook, «7 травня в Центральному Російському домі в Софії відбулася прем’єра антології «Осколки і троянди», присвячена 9 травня – дню перемоги над гітлерівською Німеччиною».

Нижче – текст цього повідомлення.

Ця поетична збірка вийшла з емблемою видавництва «Болгарський письменник» і є спільним виданням Союзу болгарських письменників і Фундації «Сталий розвиток для Болгарії» («Устойчиво развитие за България»). У заході взяли участь Елеонора Мітрофанова – надзвичайний і повноважний посол Російської Федерації в Болгарії, Алєксєй Новосьолов – радник з питань культури в Посольстві РФ у нас, представники посольства, письменники, громадські й культурні діячі. Станка Шопова – представник Фундації «Сталий розвиток для Болгарії» і член СБП представила цей літературний проект, який містить твори десятків болгарських поетів – від Теодора Траянова, Дори Ґабе та Ніколи Вапцарова до сучасних майстрів красного слова. Посол Митрофанова привітала присутніх митців і висловила вдячність за їхні поезії, присвячені Перемозі. Голова Союзу болгарських письменників Боян Ангелов зазначив, що ця антологія є другою після двомовної «Про Росію – з любов’ю», присвяченої 140-їй річниці російсько-турецької визвольної війни, а за свою історію СБП присвячував цій великій даті десятки антологічних збірників. Б.Ангелов представив послідовно присутніх на заході поетів – Ґеорґі Драмбозова, Мінчо Мінчева, Петра Анастасова, Атанаса Звездінова, Ніко Стоянова, Надю Попову, Станку Вангелову, Треднафіла Васілева, Івана Есенскі та Бояна Бойчева, які прочитали свої вірші, що увійшли до антології «Осколки і троянди». Про значимість цієї антології сказав і Ґеорґі Пірінскі, який підкреслив, що дуже важливою умовою є зберегти взаємну любов і повагу між болгарським та російським народами. На завершення Станка Шопова і Боян Ангелов висловили впевненість, що в Болгарії Росія має мільйони друзів і жодні політичні провокації не можуть викорінити цю дружбу, яка триває століттями і закодована в нашій слов’янській крові.

 

Коментар письменника, публіциста і перекладача, члена СБП Кинчо Кожухарова, опублікований на його сторінці:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Червоні путінофіли в СБП плямують болгарських письменників! В обкопаному керівництві СБП проводять різні махінації і нагороджують одне одного, захищаючи не добре ім’я болгарських письменників, а заплямований образ Москви. Ганьба!

 

Від редакції. Захід за участі керівництва Союзу болгарських письменників відбувся на тлі недавнього розслідування болгарською прокуратурою вибухів на збройових заводах Болгарії в період з 2011 по 2020 роки, в яких болгарська влада підозрює шістьох росіян. Повідомлялося, що посол Росії Е. Мітрофанова була запрошена на зустріч з в.о. віце-прем’єра і міністра закордонних справ Катериною Захарієвою, після чого у Міністерстві закордонних справ Болгарії оголосили ще одного російського дипломата персоною нон грата.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.