У Сквирі на Київщині демонтували пам’ятник Тарасові Шевченку через борг скульптору

У місті Сквира демонтували пам’ятник Тарасові Шевченку, який можуть замінити іншими монументами. Як інформує chytomo.com, про це повідомили на сайті Сквирської міської ради skvira-rada.gov.ua.

31 серпня під час апаратної наради міська голова Валентина Левіцька повідомила про демонтаж пам’ятника Тарасові Шевченку, що був на площі Героїв Небесної Сотні.

За її словами, демонтаж викликав широкий резонанс у громаді та соціальних мережах. Посадовиця наголосила, що пам’ятник дозволили демонтувати і отримати його власнику, скульптору Григорію Літошу. Таким чином виконали рішення Сквирської міської ради від 15 вересня 2011 року «Про розгляд припису прокурора Сквирського району про усунення порушень чинного законодавства».

Вона повідомила, що від громадськості, краєзнавців, науковців почали надходити пропозиції щодо встановлення на цьому місці різних монументальних споруд.

У березні цього року на фейсбук-сторінці газети «Провінція Сквира» оприлюднили свідоцтво Григорія Літоша про реєстрацію авторського права на пам’ятник та його звернення до міської ради, де йдеться про вимогу демонтувати пам’ятник, що належить йому, і повернути у власність через невиплачені з 2008 року кошти.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як пояснює «Провінція Сквира», конфлікт між міською радою та Григорієм Літошем через пам’ятник почався у 2008 році. Тоді пам’ятник встановили на центральній площі міста, не заплативши за нього скульптору. Він заявляв, що уклав з міською радою договір про купівлю-продаж вже готової скульптури, вартість якої тоді становила 400 тисяч гривень. Однак належних йому коштів скульптор не отримав. Відтак, він вимагав повернути його пам’ятник.

«У даний час дійові особи залишаються ті ж, змінені лише назви посад: Валентина Левіцька – голова Сквирської міської ради і Тетяна Власюк – секретар цієї ж ради, які будуть продовжувати протидіяти автору пам’ятника Кобзарю в отриманні належної оплати за виготовлення цієї скульптури або повернення до сільського двору його помешкання. За майже 13 років цієї боротьби Григорія Літоша місцева влада, м’яко кажучи, просто не сприймала. Як буде цього разу і чи зможе автор відстояти своє законне право на даний витвір мистецтва? Будемо спостерігати та всіляко сприяти звичайному сільському пенсіонеру», − написали у березні журналісти газети.

Журналіст Єгор Шуміхін на своїй фейсбук-сторінці оприлюднив фото порожнього постаменту, і додав що міська рада не взяла пам’ятник на баланс.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.