У сільській хаті на Рівненщині виявили оригінали гравюр члена ОУН-УПА, художника Ніла Хасевича

У Рівненській області історик і мистецтвознавець Микола Бендюк виявили оригінальні гравюри художника Ніла Хасевича.

Про це повідомляє Суспільне.

Микола Бендюк разом із товаришем опрацьовували знахідки на горищі придбаної сільської хати.

Випадковою знахідкою фахівець називає понад 50 дереворитів авторства Ніла Хасевича.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Разом з товаришем Олександром Гребенюком він вирішив прибрати горище у хаті, яку майже місяць тому купив в селі Розваж.

“Саша заліз наверх і кличе мене: йди, подивися. Я вилажу, дивлюся — там в кутку він з-під полови дістав віхоть соломи, а в ньому була така невелика сумочка, де лежала ціла пачка оригінальних гравюр, які датуються 1949 роком”, — пригадав Микола Бендюк.

В той час, за даними історика, власником цього будинку був боєць Української повстанської армії Степан Домащук.

Повстанець займався поширенням агіток з гравюрами Хасевича “За Українську самостійну соборну державу”, але частину з них був змушений заховати.

“Останній керівник СБ ОУН Острозького району був арештований і розстріляний НКВС у 1950 році і на той час вже було небезпечно розповсюджувати ці агітки. Тож Домащук заховав їх під стріхою”, — пояснив Микола Бендюк.

Історик також додав, що після смерті Степана Домащука, з 1990 років його будинок кілька разів змінював власника. І увесь цей час дереворити митця лежали під половою на горищі.

“Стовідсотково гарантую, що їх робили з оригінального кліше Хасевича. Настільки тонка робота, що я, поки не потримав ці гравюри, не розумів, наскільки сильним гравером був Ніл Хасевич. Коли розглядаєш, то бачиш найтонші рисочки, які він робив”, — запевнив історик і мистецтвознавець.

Знайдені дереворити, зі слів Миколи Бендюка, нині на реставрації, щоб відновити пошкоджені грибком втрати. Потому він планує передати їх українським музеям.

“Така ідея у нас виникла з Олександром Гребенюком. Автентичні гравюри, які в інтернеті дуже дорого коштують, ми по одній роздамо всім державним музеям, в їхні колекції, щоб вони мали у себе оригінали”, — повідомив Микола Бендюк.

rivne.media