У Швеції виріс попит на книжки цьогорічного Нобелівського лауреата з літератури

Книжкові крамниці Швеції повідомляють покупцям, що переклади романів цьогорічного Нобелівського лауреата з літератури Абдулразака Гурни з’являться найближчим часом. Попит зріс після того, як 7 жовтня у Стокгольмі Нобелівський комітет оголосив своє рішення щодо присудження премії з літератури. Про це повідомляє suspilne.media.

“У Швеції книжки Нобелівського лауреата раніше друкувалися в перекладі. Одна книжка була в 2012 році і останній дарунок – 2015 рік. Але справа в тому, що зараз цих друкованих книжок немає у продажу, тому їх дуже швидко додруковують. Всі книжкові магазини пишуть, що у найближчий тиждень вони з’являться”, – розказала в ефірі Радіо Культура викладачка в університеті Умео на півночі Швеції Юлія Юрчук.

За її словами, шведські газети сприйняли новину про те, що Абдулразак Гурна став Нобелівським лауреатом, з великим подивом, але і з великою радістю.

“Здивування, що премію отримав не зірковий письменник, було. Але були і розмови про те, що дуже давно вже з Африки ніхто не отримував Нобелівку. Останній раз Воле Шоїнка у 1986 році. Тому багато було розмов про це, але на слуху був кенійський автор Нгугі Ва Тхіонго. Ім’я Абдулразака Гурни якщо і звучало, то рідко”, – додала експертка.

Також вона розказала, що у Швеції з присудженням премії Гурні з новою силою почали обговорювати те, як мало видавці пропонують читачам африканської літератури.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Що відомо

  • 7 жовтня у Стокгольмі оголосили ім’я призера Нобелівської премії з літератури в 2021 році — ним став Абдулразак Гурна. Коментар до нагороди: “За безкомпромісне і співчутливе занурення в наслідки колоніалізму і долю біженців у прірві між культурами і континентами”.
  • Абдулразаку Гурні 73 роки. Він народився на острові Занзібар у родині мусульман арабського походження. У 1968 році у зв’язку з антиарабськими настроями в країні переїхав до Великої Британії, де продовжив навчання.
  • Зараз Абдулразак Гурна живе і працює у Великій Британії, очолює аспірантуру на кафедрі англійської мови в Кентському університеті.
  • Гурна пише прозу, працює у жанрі реалізму, пише свої твори англійською. Він — автор роману “Рай” (1994), який свого часу був включений в шортлист Букерівської та Вітбредівської премій. Інші його романи, зокрема “Дезертирство” (2005) і “Біля моря” (2001), також висувалися на здобуття літературних премій.
  • У своїх творах Гурна описує життя в Танзанії і на Занзібарі на початку і в середині XX століття. Виклад оповіді часто ведеться від імені маленьких хлопчиків, які виховуються під час переходу від колоніалізму до незалежності.
  • Як лавреат Нобелівської премії Абдулразак Гурна отримає премію в розмірі 10 мільйонів шведських крон ($ 1,1 мільйона).
  • До списку всіх Нобелівських лауреатів можна перейти за посиланням.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.