У селі на Миколаївщині досі живуть при комунізмі

У селі Костувате, що у Вознесенському районі (раніше Братському районі) Миколаївської області, місцева влада досі не демонтувала пам’ятник Леніну, бюст Карла Маркса та барельєфи з комуністичною символікою. Про це повідомляє suspilne.media.

Від Миколаєва до села Костувате 160 кілометрів. Саме у цьому селі досі не запровадили декомунізацію. У центрі села стоїть пам’ятник Володимиру Леніну.

Бетонний монумент на розваленому постаменті стоїть біля місцевого будинку культури. Поруч із пам’ятником збереглися барельєфи з комуністичною символікою.

А біля управління місцевої приватної агрофірми є бюст Карла Маркса та стела з назвою колишнього колгоспу.

Жителі села не нарікають на такі пам’ятки.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Достеменно невідомо ані автора монументів, ані точний рік встановлення пам’яток. Статую Леніна встановили тут під час будівництва місцевого будинку культури. Це початок 80-х років 20 століття.

Староста села Олександр Бондаренко говорить, як і будинок культури, так і пам’ятники, зараз на балансі приватної агрофірми “Вікторія”. Ще до утворення об’єднаних громад Костуватська сільська рада рішенням сесії рекомендувала їхній демонтаж. Та власник фірми Віктор Степанов відмовлявся, мотивуючи це тим, що хоче зберегти пам’ятки в цілісному стані.

“Це наскільки звично для наших жителів. Єдине, що могло викликати ажіотаж – це огульне знищення. Ніхто не проти, щоб його демонтувати, але ж красиво зняти в цілості і сохранності”, – сказав Олександр Бондаренко.

Голова Новомар’ївської сільської об’єднаної територіальної громади Тамара Фесько розповіла, що на території колишнього Братського району комуністичні пам’ятки залишились лише в селі Костувате.

Подробиці в репортажі кореспондентів Суспільного.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.