У Росії заборонили книгу про зґвалтування німкень радянськими солдатами

Абаканський міськсуд Хакасії в Росії визнав екстремістською книгу “Жінка в Берліні. Щоденник – з 20 квітня по 22 червня 1945 року” німецької журналістки Марти Хіллерс. Про це повідомляє graniru.org з посиланням на телеграм-канал “Оновлення переліку екстремістів та терористів”. У книзі описуються масові зґвалтування німкенів червоноармійцями.

Рішення про заборону книги суд виніс 6 вересня, до списку екстремістських матеріалів її додали у вівторок. Чому книгу заборонили, невідомо.

Хіллерс пише, що кілька разів піддавалася зґвалтуванню радянськими військовими і змушена була знайти постійного коханця для захисту від домагань.

Щоденники Хіллерс вперше були анонімно видані 1954 року в США. 2003-го, вже після її смерті, книгу повторно видав німецький письменник Ханс Магнус Енценсбергер – знову без вказівки імені автора, яке невдовзі встановили журналісти.

У Росії книгу Хіллерс було видано у 2019 році білгородським видавництвом “Тотенбург”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У 2008 році за щоденниками Хіллерс було знято німецько-польський фільм “Безіменна – одна жінка в Берліні”. У ньому роль майора Андрія Рибкіна, коханця Хіллерс, зіграв актор Євген Сідіхін.

На фото: Марта Хіллерс

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.