У Рівному презентували книгу про легенди краю

Одна з перших подій зініційованого Інститутом книги Національного тижня читання у Рівному – презентація  історичних поезій Олександра Берестяного «50 легенд Погорини» з ілюстраціями Олексія Огоня. Про це повідомляє day.kyiv.ua.

Погорина, Погориннє, також Дорогобусько-Пересопницька земля у історичних джерелах з кінця XI століття виступає як окрема територія, область по обох берегах річки Горинь. Саме на цій древній місцині виникли села та містечка Погоринського краю, які мають свою багатовікову історію, відображену в легендах і переказах, відомих і малознаних. А ще Погоринський край безпосередньо пов’язаний з Пересопницею і Пересопницьким Євангелієм – визначною рукописною пам’яткою української мови та книжкового мистецтва ХVІ століття.

У Рівненській області є місця, які позначені на всіх туристичних мапах України, про які всі чули, і де кожен побував. А цією книгою автор запрошує відвідати також маловідому, але від того не менш цікаву Рівненщину, – зауважив Іван Солодуха, директор Культурно-археологічного центру «Пересопниця».

«Я давно хотів поділитися власним баченням унікальних, на мій погляд, місць Рівненщини, про історію яких знають хіба що краєзнавці. Це, зокрема, Дівоча вежа у Дубно, замок у Дубровиці, легенди, що стосуються багатьох сіл, як от Круги, Немовичі, Сухівці, Зозів, – поділився автор Олександр Берестяний. – Гадаю, у віршованій формі така історія знайде шлях до тих, кому дорога мала батьківщина, хто цікавиться нашим краєм».

Замовник видання – Культурно-археологічний центр «Пересопниця». З книгою незабаром зможуть ознайомитися всі охочі, адже вона надійде у бібліотеки Рівного та області, які замовлять її на сайті «Пересопниці».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Людмила СТУПЧУК, Рівне

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.