У Раді Європи презентували книжку про російські злочини в Україні

У Страсбурзі в рамках пленарного засідання ПАРЄ представлено англомовну “Книгу злочинів Російської федерації в Україні в 2014-2015 роках”, про це пише Укрінформ з посиланням на сторінку у Фейсбуці голови української делегації в ПАРЄ народного депутата Володимира Ар’єва.

“Представили в ПАРЄ книгу злочинів РФ. Швидше, правда, альбом головних подій 2014-15рр, який я зробив разом з кращим дизайнером України Dima Tsapko і Tough Slate Design”, – написав він.
Ар’єв описав враження європейців від книги: “Багато хто з присутніх гортав сторінки із жахом в очах. Особливо вразила присутність тих, чиї історії були описані: постраждалих дітей з Донбасу, священика, якого терористи піддавали тортурам за молитву за мир і єдність в Україні, хлопця, якому відрізали руку тільки за те що він мав татуювання тризуба”.
У книзі містяться дані про анексію Криму, збитий рейс MH17, обстріл Маріуполя, трагедію в Іловайську, тортури, переслідування кримських татар та інші епізоди війни.
У презентації взяли участь українці, що приїхали для цього до Страсбургу, зокрема дві дівчинки з Донецької області. 10-річна Наталя Лафазан з селища під Маріуполем та 8-річна Таня Чорнобай з Вуглегірська.
Діти напередодні прибули до Страсбурга з Парижа, де розповіли про російські злочини в Україні. Трагедія з Наталею сталася 16 серпня 2015 року, коли її рідне селище у східній частині Маріуполя опинилося під обстрілом. “Рятуючись від вогню, дівчинка втратила маму і була тяжко поранена. Дитина отримала численні поранення, і як наслідок, їй довелось ампутувати праву кінцівку нижче коліна”, – розповіли її тато Олександр та координатор міжнародного благодійного проекту “Кожен може” Оксана Лазебник. Згодом дівчинці протезували кінцівку у Словенії. В Україні Наталя проходить психологічну реабілітацію, повертається до звичного життя – відвідує школу, малює картини та мріє про міжнародну виставку власних робіт.
Таня Чорнобай потрапила під обстріл російських “Градів” 18 січня 2015 року в тоді ще українському Вуглегірську. Дівчинка разом з друзями гуляла на дворі й після початку обстрілу намагалися сховатися у будинку, в який влучила ракета. Двоє хлопчиків-друзів Тані загинули одразу, а дівчинку з опіками понад 49% шкіри та тяжкими осколковими пораненнями згодом з-під завалів розкопали сусіди. Життя дитини намагалися врятувати у лікарнях Дебальцевого та Краматорська. Згодом її перевезли до Києва у столичний опіковий центр, де лікарі дивом врятували поранену ногу. Дівчинка перенесла 11 операцій, у т.ч. кілька у Чехії, готується до наступних. Через психологічні травми дівчата не могли у деталях розповідати про пережите.
Діти взяли участь у прийомі, організованому на їхню підтримку владикою єпархії УГКЦ у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу за участю численних представників української громади, дипломатів, французьких громадських та політичних діячів. Дівчата також відвідали ЮНЕСКО та піднялися на Ейфелеву вежу.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал