У прокат виходить документальний фільм про нелегальне проникнення українців на російський Байконур

50 км пустелею подолали Дмитро Громов та Ангел Ангелов, аби нелегально проникнути на засекречену територію космодрому Байконур. Їм вдалося спостерігати запуск ракети “Союз”. На основі своєї подорожі вони відзняли документальну стрічку “Байконур. Вторгнення”. 5 серпня фільм виходить у прокат в Україні. Про це повідомляє gazeta.ua.

Хоча космодром знаходиться у Казахстані, на території Байконуру досі діє законодавство Російської Федерації. Громов та Ангелов ризикували потрапити на 20 років до російської в’язниці за шпигунство і розголошення державної таємниці, якщо б вони трапилися на очі військовим.

“Це дослідження людської природи через призму неймовірної пригоди. А також це мрія. Мрія побачити та зафільмувати з нелегальної точки те, що не під силу кожному. Побачити на власні очі запуск справжньої ракети, дослідити радянські космічні кораблі та, звісно, відзняти документальне пригодницьке кіно,” ‒ каже режисер стрічки Ангел Ангелов.

Прем’єра фільму відбулася у жовтні торік на кінофестивалі “Kharkiv MeetDocs”. Стрічка отримала приз глядацьких симпатій і встановила рекорд за кількістю переглядів. На міжнародному кінофестивалі документального кіно “Артдокфест” картина отримала особливу згадку журі “За амбітну ідею, ризиковане рішення і блискучий результат”.

Космодром Байконур – перший і найбільший у світі космодром. Він став одним із символів космічного протистояння СРСР і США протягом “холодної війни”. Його збудували у 1955 році в Казахстані. Саме тут вперше на світі запустили людину в космос, Юрія Гагаріна, на кораблі “Восток-1”. Після розпаду СРСР, Росія взяла в оренду Байконур до 2050 року.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.