У Празі відкрили виставку, присвячену археологам Вікентію Хвойці та Івану Борковському

У парку на Градчанській площі в Празі 4 листопада відкрили вуличну виставку «Старі культури нової батьківщини», присвячену двом визначним археологам, життя яких було тісно пов’язане з Чехією та Україною, – українцеві Івану Борковському та чехові Вікентію Хвойці.

Як передає ukrinform.ua, про це йдеться на сторінці події у Фейсбуці.

Виставку підготували науковці з Інституту археології Чехії в співпраці з українськими колегами з Національного історичного музею України та Інституту археології Академії наук України.

Як повідомили Укрінформу у Посольстві України в Чехії, на відкритті посол України в Чехії Євген Перебийніс розповів, що над ідеєю цією виставки у посольстві працювали  кілька років.

«Ми в посольстві кілька років працювали над ідеєю цією виставки, яка б розповідала про двох важливих і для Чехії, і для України особистостей – Івана Борковського і Вікентія Хвойку», – повідомив він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Перебийніс також подякував Національному історичному музею України та Інституту археології АН Чехії за те, що підхопили цю ідею і взялися за підготовку проєкту.

«Я дуже вдячна посольству, яке змусило мене почати цікавитися Вікентієм Хвойкою, про якого ми, чеські археологи, майже нічого не знаємо. Водночас робота над проєктом змусила нас зануритися в архіви й відкрити для себе багато нового про Івана Борковського, якого ми вважаємо своїм учителем, а також розвіяти кілька легенд, які були пов’язані з його особистістю. Один із наших співробітників обрав собі на наступний рік проєкт, пов’язаний з археологічними дослідженнями на території України – сподіваюся, кількість наших двосторонніх контактів буде зростати», – сказала на відкритті начальник відділу археологічних досліджень Празького Граду Інституту археології АН Чехії, кураторка виставки Яна Маржікова-Кубкова.

Вікентій Хвойка переїхав до Києва у другій половині ХІХ сторіччя, коли археологія в Україні ще не була розвиненою науковою дисципліною. Попри те, що Хвойка теж був аматором в цій справі, йому вдалося за короткий час здобути фахове визнання в науковому середовищі не лише України, а й – як свідчить його багата кореспонденція – у всій Центральній Європі. Чех Хвойка став першовідкривачем кількох важливих історичних культур, найвідомішою з яких є трипільська культура, до якої сьогодні повертаються впливові дослідники зі світовим ім’ям.

Набагато молодший Іван Борковський опинився в Чехословаччині після завершення Першої світової війни, усі жахіття якої він переніс у складі двох армій – спершу австро-угорської, а згодом – української (УГА). Ще під час навчання почав цікавитися археологічними дослідженнями найбільшої міської середньовічної фортеці в Європі – Празького Граду, де зрештою працював упродовж всієї своєї кар’єри. Борковський провів одні з найважливіших розкопок на Граді, які значною мірою збагатили знання про розвиток міста Праги та середньовічної Чехії загалом площі в Празі.

Виставка, яка порушує також питання міграції, свободи наукової діяльності та культурних і наукових зв’язків між Україною та Чехією, триватиме в Празі до 30 листопада. Після цього її буде представлено в інших музеях Чехії, зокрема в рідному для Вікентія Хвойки Пардубицькому краї. Захід проходить за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ України та програми Академії наук Чеської Республіки Strategie AV 21.

Напередодні виставки, 18 жовтня 2021 року, в Академії наук у Празі відбувся науковий семінар, присвячений життю та археологічній діяльності Вікентія Хвойки та Івана Борковського, участь у якому взяли науковці з Чехії та України. «Сподіваюся, проєкт Хвойка-Борковський допоможе відновити втрачені контакти між археологами з Чехії та України та розпочати новий активний етап в історії наших спільних досліджень», – висловив сподівання директор Інституту археології Чехії Ян Маржік.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.