У Помічній на Кропивниччині презентували книгу віршів та казок

27 січня в місті Помічна, що на Кропивниччині, попри війну і мороз, школярі, батьки, керівництво громади, представники обласної організації Національної спілки письменників України, Літературно-меморіального музею І.Карпенка-Карого в залі міської ради пораділи презентації першої книги Світлани Дмитрієвої «Купалася веселочка в ставочку».

Так, познайомитися з поетесою та її дебютною книгою завітала очільниця Кіровоградської обласної організації НСПУ Надія Гармазій, письменники Оксана Буянова, Любов Єременко, Валентина-Кондратенко-Процун, Василь Левицький, директорка літературного музею І.Карпенка-Карого Лариса Хосяїнова, журналіст і педагог Анатолій Саржевський.

Природно, що головними творцями дійства стали ті, задля кого творилася ця книга, – діти. Учні, пропустивши крізь свої душі творчість своєї наставниці, різнобарвно представили її вірші у декламації, сценках, піснях, обіграли твори у розвагах із глядачами – словом, стали справжніми співтворцями.

«Для нашої громади, для нашої області дуже раді презентувати сьогодні книгу, яку написала наша землячка, наша педагогиня, учителька початкових класів ліцею №1 імені Героя України Є. С. Березняка Світлана Анатоліївна Дмитрієва», – сказала на початку заходу керівниця відділу освіти виконкому Помічнянської міської ради Ніна Семашко. – Ми давно знаємо її талант, давно читаємо, слухаємо і отримуємо задоволення від її творів. І давно вже була така думка: всі ці твори, які входили до різних збірок, – оформити в книгу. Ми дуже вдячні обласній організації Національної спілки письменників України, яка нас підтримала».

Книга, як і свято її представлення, стали можливими завдяки взаємодії влади, освітян, дітей, їхніх родин, літераторів краю.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Звичайно, Україні потрібні танки; звичайно, Україні потрібна авіація; звісно, повинні бути ракети, найсучасніша зброя, але такі заходи і культурний напрямок загалом – теж дуже важливі, – зауважив Помічнянський міський голова Микола Антошик. – Для наших захисників Україна понад усе тому, що є духовний напрямок, який ведуть люди культури, освіти, такі, як Світлана Дмитрієва».

Відчувалося, що найголовнішими на цьому святі були діти – ті, які надихають письменників, ті, за яких б’ються серця наших педагогів.

«Передусім вражає те, з якою любов’ю Ваші учні презентують Ваш доробок, – звернулася Надія Гармазій, голова обласної організації НСПУ в привітальному слові до авторки видання. – Відчувається Ваша любов до слова, Ваша любов до дітей».

Дійсно, діти, які бачать, що їхній учитель – творча особистість, дає змогу проявляти і себе по-максимуму. А що сьогодні ми закладаємо в наших дітей, те завтра виросте і стане тією Україною, якою всі пишатимемося.

«Ми це змогли зробити попри війну. Вихід книги для дітей у час війни  – це вже перемога, – підкреслила голова ОО НСПУ Надія Гармазій. – Наші воїни захищають нас зокрема й заради того, щоб ми тут тримали культурний фронт».

«Мене надихають мої діти, їхні малюнки, – говорить авторка книги «Купалася веселочка в ставочку» Світлана Дмитрієва. – І декілька творів з’явилися тому, що я побачила малюнки своїх вихованців. Я побачила сніговичка з парасолькою, мачок, веселку та інше».

Починає книгу вірш, у якому веселка «Переможно, гордовито / З-під небес зирнула…». Віримо і наближаємо час, коли вся Україна Переможно і гордовито заграє веселковими барвами на повну силу!

Василь Левицький

Фото Анатолія Саржевського