У Польщі заснували Міжнародну премію за книжки на історичну тематику

У Польщі заснували Міжнародну премію імені Вітольда Пілецького. Заявки на її здобуття приймають до 27 червня, − як пише chytomo.com, про це повідомили на сайті Інституту Вітольда Пілецького.

Заснування щорічної премії присвятили 120 річниці з Дня народження видатного польського військового діяча Вітольда Пілецького.

До участі приймають книжки видані минулого року польською або англійською мовами. Заявки можуть подавати автори, видавці або приватні особи, а також фізичні, юридичні особи або їх структурні підрозділи без юридичної особи. Переможців визначатимуть у трьох номінаціях:

  • Наукова книжка – найкраща монографія чи узагальнення польського досвіду протистояння двох тоталітаризмів у 20 столітті. Журі оцінюватиме документацію, оригінальну інтерпретацію та цікаву подачу.
  • Історичний репортаж – книжка, присвячена польському досвіду протистояння двом тоталітаризмам у 20 столітті. Окрім класичних історичних репортажів, до цієї категорії включили біографії, збірки репортажів, спогади або листування. У цій номінації матиме значення дослідження джерел, якісне наповнення та достовірність розповіді.
  • Спеціальна нагорода для військових кореспондентів – за книжку, що містить достовірну інформацію про сучасні збройні конфлікти або повідомлення про місця, що становлять особливу загрозу людській гідності. На перемогу в номінації претендуватимуть ті, хто у часи кризи традиційних ЗМІ ризикує надавати знання, пробудити совість. Для перемоги у номінації стануть важливими інтуїція, рішучість у пошуку правди та широкий світогляд.

До коротких списків номінацій увійдуть по 5 книжок. Переможці отримають нагороду в розмірі 75 тисяч злотих, їх оголосять ​​на урочистостях у листопаді 2021 року. Партнером премії став Державний музей Освенцим-Біркенау, профінансувало нагороду Міністерство культури, національної спадщини та спорту Польщі.

До міжнародної капітули нагороди увійшли: історик Ришард Баттервік-Павліковський, політолог і філософ Марек Чичоцький,історик, директор Державного музею Освенцім-Біркенау Пьотр Цивінський, журналіст, письменник і військовий кореспондент Джек Фейрвезер, юристка і політологиня Патриція Гжебик, дослідник польської політичної думки в 19-20 століттях Марек Корнат, представник родини патрона нагороди, правнук Вітольда Пілецького Кшиштоф Косіор, історик Войцех Станіславський, історикиня Клавдія Вебер.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Вітольд Пілецький (1901-1948) − відомий тим, що під час Другої світової війни здався німцям з метою потрапити як в’язень у концентраційний табір Аушвіц для отримання інформації та проведення підпільної роботи. Після війни організував розвідувальну мережу і почав збирати інформацію про становище солдатів польської Армії Крайової, ув’язнених у таборах НКВД на території Польщі та засланих у Радянський Союз. За цю та іншу діяльність комуністична влада Польщі засудила його до смертної кари.

Нагадаємо, у 2006 році в Польщі заснували престижну Літературну нагороду Центральної Європи «Ангелус». Премію вручають за найкращі прозові твори перекладені польською мовою, авторам, які у своїх текстах звертаються до найважливіших, найбільш актуальних тем сучасного світу, дають поштовх до міркувань і глибокого пізнання інших культур.

Минулого року в довгий список «Ангелуса» увійшли троє українських письменників. Цього року в довгому списку одинадцять українських авторів.

Лауреатами премії ставали українські письменники: Юрій Андрухович (2006), Оксана Забужко (2013, ) та Сергій Жадан (2015).

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.