У Польщі просять уряд відкрити книгарні

Книжкова палата Польщі надіслала листи міністрові культури й національної спадщини та міністрові розвитку з проханням якнайшвидше дозволити роботу розташованих у торговельних центрах книгарень. Про це повідомляє tekstover.in.ua.

Установа наголошує, що зволікання у цьому питанні загрожує стабільності видавничої і книготорговельної галузі, і може зумовити ще глибшу кризу читання у країні.

Зазначається, що в багатьох країнах, зокрема Німеччина та Австрії, книгарні внесено до пріоритетних об’єктів, з відкриття яких починаються заходи “розмороження” економіки. Книжкова палата вважає, що польський уряд має поставитися до книгарень так само. Поки що ж, як випливає з оголошеного урядом плану запуску економіки, книгарні можуть відкрити аж на третьому етапі пом’якшення карантину. А це може статися лише за кілька тижнів, якщо не місяців.

“Криза, викликана пандемією COVID-19, має не тільки медичний та економічний чинники, але й загрожує культурній стабільності держави. Ми вважаємо, що в рамках запланованих заходів з розмороження економіки, серед яких і відкриття торговельних центрів, до пріоритетних закладів мають віднести й книгарні – винятково важливі заклади для збереження культури читання. У ці непрості часи дуже важлива галузева солідарність, томи ми вирішили звернутися з проханням від усієї галузі й підприємств, пов’язаних з книжковим ринком”, – повідомила гендиректор Книжкової палати Польщі Ґражина Шаршевська.

Як ми раніше повідомляли, у Франції уряд розглядає можливість відкриття книгарень, незважаючи на карантин. Щоправда, такого рішення поки не ухвалили.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал