У Польщі демонтували пам’ятник «польсько-радянському братству»

У Польщі демонтували пам’ятник «радянсько-польському братерству по зброї», який розташовувався в центрі міста Чеховіце-дзедзіце, що на півдні країни, повідомляє  Страна.ua.

Демонтаж провели відповідно до рішення глави регіону (Шльонського воєводства) на підставі закону про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного ладу.

“З моменту прийняття цього закону 1 квітня 2016 року здійснювали правовий аналіз і йшла жвава дискусія про долю пам’ятника” Братство по зброї “, що стоїть в центрі Чеховіце-дзедзіце з 1953 року. Свої аргументи представили прихильники того, щоб залишити пам’ятник на його місці, а також ті, хто вимагав його прибрати. Однак саме воєвода після декількох місяців розглядів з цього приводу прийняв остаточне рішення про демонтаж пам’ятника, назвавши його як об’єкт, який пропагує комунізм “, – йдеться на порталі.

На захист пам’ятника виступала група місцевих жителів, які запропонували залишити його, змінивши назву на “Пам’ятник загиблим на фронтах Другої світової війни”. У петиції, яку підписали 215 осіб, вказувалося, що пам’ятник став постійною частиною міського простору і має художню цінність.

“Це єдиний в місті прекрасний зразок польської школи соціалістичного реалізму і монументалізму Ксаверія Дуниковского, учнем якого був автор пам’ятника Станіслав Марчінув”, – стверджували вони.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Однак до цієї думки не прислухалися.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.