У Парижі відкриється виставка Іллі Рєпіна

У паризькому Музеї Петі Пале 5 жовтня відкривається перша у Франції виставка видатного художника зі Слобожанщини Іллі Рєпіна. В експозиції буде представлено близько 100 його робіт з Третьяковської галереї та інших музеїв світу і приватних зібрань, зокрема полотна «Запорожці пишуть листа турецькому султану» та «Гайдамака». Як повідомляє ukrrain.com, про це 1 жовтня в інтерв’ю RFI розповів директор Петі Пале і куратор експозиції Крістоф Лерібе.

За його словами, Ілля Рєпін – один з найвидатніших художників світу XIX століття.

«Ця виставка стала можливою завдяки щедрій підтримці нашого проєкту провідними міжнародними інституціями, які надали нам рєпінські шедеври. Вони зробили все для того, щоб ця унікальна виставка стала реальною подією», – розповів Лерібе.

Директор музею також пояснив, що нинішня експозиція знаменна ще й тим, що вона не тільки знайомить публіку з творчістю Рєпіна, а й розповідає «про історію Російської імперії, в її війнах і революціях, її царів і правителів, про культуру та науку, знаменитих письменників, композиторів і вчених, портрети яких написав живописець».

До експозиції крім легендарних «Запорожців» увійшли такі роботи видатного майстра, народженого біля містечка Чугуєва на Харківщині: «Вечорниці», «Гайдамака», «Чорноморська вольниця», «Гопак», «Портрет І. С. Тургенєва», «Етюд академічної натурниці», «Солоха і дяк», «Бурлаки на Волзі» та «Іван Грозний і син його Іван». 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.