У Острозькому музеї книги і друкарства оцифрують старовинні рукописи за сприяння США

Музей книги та друкарства в Острозі оцифрує рукописи за сприяння Музею і бібліотеки рукописів Хілл, що працює при Університеті Абатства Сейнт-Джон у США. Про це у коментарі chytomo.com розповів заступник директора з наукової роботи державного історико-культурного заповідника Острога Андрій Брижук.

«Ми показали готовність до диджиталізації експонатів ще у 2019 році. У нас був проєкт «Малі міста – великі враження», під час якого провели виставку, де експонати-книги були у вітринах, а поряд лежали планшети з оцифрованими копіями, що можна було «погортати». Це побачили представники американського проєкту в Україні, звернулись до нас, з того почалась наша співпраця, у листопаді минулого року ми почали оцифровувати», – розповів Андрій Брижук.

У Острозькому музеї книги сканують рукописи, а потім цифрові копії збирають у комплект на жорсткому диску, який поштою відправлять у США – в Університет Абатства Сент-Джон. Музейники планують оцифрувати частину колекції. Наразі вже створені цифрові копії близько п’ятидесяти рукописів.

«Це дуже великий обсяг файлів, щоб нічого не втратилось, їх надсилають у такий спосіб. Далі оцифровані копії оприлюднять на сайті бібліотеки, де у них є відповідний розділ», – додав Андрій Брижук.

Музей книги та книгодрукування в Острозі відкрили у 1985 році. Зараз він функціонує як частина державного історико-культурного заповідника міста Острога. Колекція музею налічує майже півтори тисячі стародруків XVI-XVIII століть та близько 150 рукописів XVI-ХХІ століть. Також є тут і зібрання західноєвропейських стародруків XVI-XVIII століть. Загалом колекція нараховує близько 1 100 одиниць зберігання, у тому числі 30 палеотипів (видань першої половини XVI століття).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Раніше експозицію музею доповнили цифровими технологіями: сенсорною панеллю, віртуальним туром, 3D-моделями експонатів.

Музей і бібліотека рукописів Хілл при Університеті Абатства Сейнт-Джон працює у Коледжвілі, штат Мінесота, США. Установа заснована у 1965 році й займається збиранням та оцифруванням рукописів з усього світу. Музей надає для цього спеціальну копіювальну техніку. Зараз цифрова онлайн-колекція установи налічує більш ніж триста тисяч копій рукописів.

Як відомо, минулого року компанія Google почала оцифровувати сотню тисяч бельгійських стародруків.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.