У Німмеччині знищено могилу поета Юрія Клена

У німецькому місті Авґсбурзі знищено могилу поета Юрія Клена, дизайн якої зробив відомий графік Яків Гніздовський.

Як повідомляє istpravda.com.ua, про це на своїй сторінці у Фейсбук написав Вахтанг Кіпіані.

“За словами дослідниці Наталії Котенко, син Клена заплатив за могилу, вона мала б бути. Але. Хтось, чомусь її знищив. “Чи то рік, чи два тому при незрозумілих обставинах”. І все. Нема. Чергова культурна вирва. Скільки років іде мова про облік “рідних гробів”, про перенесення в Україну праху героїв і геніїв української культури, про пантеон. Всіх, кому це потрібно, можна перерахувати на пальцях двох рук. Всім іншим, а особливо відповідним державним органам не до того, м’яко кажучи. І тому втрата за втратою.”, – сповістив Вахтанг Кіпіані.

Могила Юрія Клена в Авґсбурзі
Фото: Вахтанг Кіпіані

Юрій Клен, справжнє ім’я – Освальд-Еккард Бурґгардт, народився 4 жовтня 1891 року на Вінничині. Завершив середню освіту в Київській першій гімназії, звідки у 1911 році вступив на романо-германський відділ філологічного факультету київського Університету святого Володимира.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

3 початком Першої світової війни Освальда Бургардта депортовано до Архангельської губернії (с. Мар’їна гора). Повернувшись до Києва у 1918 році, закінчив у 1920 році університет — і його прийнято до аспірантури при дослідному інституті УАН.

З 1931 року живе та працює в Німеччині, тісно співпрацює з поетами, що об’єднувались довкола “Вісника” Дмитра Донцова.

У роки Другої світової війни служив за перекладача при штабі 17-ї армії. З 1943 р. працює викладачем в Українському вільному університеті в Празі, по закінченні війни — коротко професором слов’янської філології Інсбруцького університету.

З травня 1947 року і до смерті працював головним редактором літературного журналу “Літаври” (виходив у Зальцбурзі, Австрія). За життя поета світ побачило п’ять чисел журналу.

Помер Юрій Клен 30 жовтня 1947 року в німецькому Авґсбурзі.