У Національному театрі імені Івана Франка зіграють виставу «Пер Гюнт», присвячену пам’яті Богдана Ступки

Постановником виступив один з найпопулярніших сучасних українських театральних режисерів Іван Уривський.

27 серпня виповнилося б 80 років з дня народження видатного українського актора Богдана Сильвестровича Ступки (1941-2012). Як повідомляє zn.ua, увечері 27-го серпня  Київський Національний театр імені Івана Франка представить виставу «Пер Гюнт» за п’єсою Генріка Ібсена з посвятою Богданові Ступці, який свого часу мріяв про появу легендарної норвезької драми на прославленій українській сцені. Головну роль, Пера Гюнта, зіграє Остап Ступка. А постановку «Пера Гюнта» здійснив один з найпопулярніших сучасних українських театральних режисерів Іван Уривський.

Богдан Ступка прийшов у колектив Київського театру імені Івана Франка після Львова ще 1978-го року, разом зі своїм режисером і учителем Сергієм Володимировичем Данченком. Їхні спільні творчі роботи на київській сцені увійшли в історію українського театру: «Украдене щастя», «Дядя Ваня», «Енеіда», «Тев’є Тевель».

«У видатного українського режисера Сергія Володимировича Данченка була заповітна мрія поставити на столичній сцені саме «Пера Гюнта» Генріка Ібсена, як одну з найвідоміших світових п’єс. Була в розробці навіть сценографія майбутнього сценічного проєкту. Лукавого мандрівника-авантюриста Пера Гюнта у різні вікові періоди, за задумом Данченка, мали би тоді грати у виставі Богдан і Остап Ступки. Ці творчі плани стерла смерть нашого видатного режисера 2001-го року, – розповідає ZN.UA театральний критик Олег Вергеліс. – Богдан Ступка, який очолив як художній керівник Театр Франка 2001-го, спільно з директором театру Михайлом Захаревичем свого часу розглядали можливість запрошення на українську  постановку «Пера Гюнта» таких знаменитих режисерів, як Петро Фоменко, Еймунтас Някрошюс, Рімас Тумінас. Але і цього не сталося – Ступка пішов з життя 2012-го… І от, коли до художнього керівника франківців Михайла Захаревича наприкінці 2020-го прийшов з ідеєю постановки «Пера Гюнта» молодий український режисер Іван Уривський, то  творчі керманичі франківців, Михайло Захаревич  та Дмитро Богомазов, жваво відгукнулися на  творчу пропозицію і згодом в афішу нової вистави додали значущий епіграф «Пам’яті Сергія Данченка і Богдана Ступки», віддавши данину поваги та пам’яті видатним майстрам національної сцени».

Прем’єра «Пера Гюнта» від Івана Уривського вийшла у травні 2021-го і за короткий період здобула низку захоплених відгуків у центральних ЗМІ та у соцмережах. Виставу називають інтелектуальним та метафоричним взірцем сучасного українського театру у контексті сучасного європейського театру, високі оцінки глядачів здобули також два акторські склади цієї постановки.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Робота над п’єсою «Пер Гюнт» Генріка Ібсена спільно з франківцями для мене була схожою на мандрівку химерним лабіринтом, де щоразу не  усвідомлюєш, що на тебе чекає далі і що ти сам відкриє згодом на такому загадковому шляху, – розповідає ZN.UA режисер-постановник, заслужений артист України, лауреат театральної премії газети «Дзеркало Сцени» (2017-й) Іван Уривський. – Те, що ідея  постановки «Пера Гюнта» тривалий час жила у стінах першого театру України, я раніше не знав. А коли дізнався, то ще  серйознішою виявилася моя особиста художня відповідальність і перед великим автором, і перед великим театром. Я ще нічого не знаю  про деталі  художнього рішення «для Ібсена», які колись замислював Сергій Володимирович Данченко, але я переконаний  що то була би видатна постановка свого часу. Зрозуміло, що наразі у нас є своя сценічна версія «Пера Гюнта», п’єси, написаної ще 1867-го, але і сьогодні затребуваної світовим театром.

Нашу сценічну  версію деякі глядачі сприймають як філософську символічну притчу про Блудного Сина, яким, безумовно, і є сам Пер Гюнт,  читають у нашій виставі і важливу тему матері Пера Гюнта, котра, власне, у своїх снах та фантазіях і народжує  величезний Всесвіт свого сина, Пера Гюнта. Наша вистава як щирий уклін нового покоління франківців пам’яті Сергія Володимировича Данченка та Богдана Сильвестровича Ступки. Великих майстрів, які творили наш Національний театр, зміцнювали його художній фундамент».

Як повідомили  ZN.UA у «Фонді Богдана Ступки», з  28 серпня по 10 вересня у Національному музеї Тараса Шевченка діятиме виставка «КОД Ступки», присвячена 80-річчю з дня народження великого українського актора. В Театрі імені Івана Франка також розгорнута ювілейна виставкова експозиція Ступки, родзинкою якої є колекція знаменитих капелюхів Богдана Сильвестровича.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.