У Національному музеї літератури України відкрилась виставка, присвячена творчості Олександра Гавроша

У Національному музеї літератури України відкрилася персональна літературно-мистецька виставка Олександра Гавроша, присвячена 50-річчю відомого письменника, драматурга та журналіста з Ужгорода. Про це повідомляє bukvoid.com.ua.

 Виставка «Музей пригод Олександра Гавроша» проходить у рамках музейного арт-проєкту «З книжкової полиці», тож більша частина експозиції презентує його як письменника, що пише для дітей та підлітків. На виставці представлено чималу підбірку книжок, яких в ужгородця вже понад сорок: від найпершої дитячої книжки «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу», що здобула особливу популярність (за повістю навіть знято художній фільм «Іван Сила») —  до останніх новинок, присвячених подорожам відомими українськими музеями через машину часу. Останньою книгою із серії «Музей пригод» є повість «Геніальне кохання», де йдеться власне про Національний музей літератури України в Києві.  У книжці розповідається  про вінчання Івана Франка з Ольгою Хоружинською в Колегії Павла Галагана у 1886 році. І саме в ці дні минає 135 років з часу від тієї пам’ятної події.

Мистецьку частину виставки представлено ілюстраціями до книжок ювіляра. Це роботи Лілії Василенко («Різдвяний песик» та «Казки для Елізи», Світлани Сови («Різдвяна історія ослика Хвостика»), Анжели Босенко («Музей пригод»), Тетяни Копитової  («Врятувати Тараса Шевченка»),  Володимира Цаха («Героїчні канікули»), Арістової О.С. («Геніальне кохання»).

Також в експозиції представлені афіші до вистав Олександра Гавроша, нагороди з різних літературних конкурсів. Виставка триватиме впродовж травня-червня.

Національний музей літератури України організував і «круглий стіл» онлайн, присвячений творчості закарпатського автора, в якому взяли участь відомі дитячі письменники, лауреати премії імені Лесі Українки Антолій Качан, Зірка Мензатюк, провідні літературознавці Наталя Марченко, Сидір Кіраль, Тетяна Качан, заввідділом НМЛУ Оксана Твердохліб. Олександр Гаврош подякував колегам за високу оцінку його доробку та пообіцяв провести презентацію повісті «Геніальне кохання» у стінах описаного ним київського музею.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.