У Миколаєві відзначили день пам’яті Миколи Аркаса

7 січня 2022 року миколаївські письменники та активісти міста вшанували пам’ять українського діяча культури і освіти, композитора, історика, засновника й очільника товариства «Просвіта» у Миколаєві Миколи Миколайовича Аркаса.

Стало уже доброю традицією збиратися біля пам’ятного знака Аркасу в день його народин, аби вшанувати пам’ять славетного земляка.

Під час імпровізованого мітингу голова Миколаївської письменницької організації Віра Марущак віддала шану автору опери «Катерина», книги «Історія України-Русі», наголосивши на необхідності берегти цей безцінний спадок Аркаса для нащадків. Принагідно Віра Іванівна нагадала присутнім, що наступного, 2023 року, Миколаївщина гідно відзначатиме 170-річчя від дня народження Миколи Аркаса.

Поетеса, краєзнавиця Галина Запорожченко нагадала колегам про основні віхи життя «пана-благодійника» у Христофорівці, де довгий час проживала його родина й опікувалася освітою селянських дітей. Щиро подякувала шанувальникам і прихильникам його творчості, зокрема Валентині Погорєловій, вчительці-філологині із Баштанщини, багаторічній дослідниці життєвого й творчого шляху М. Аркаса, щирого патріота України; працівникам Христофорівського краєзнавчого музею, що був створений за життя лауреатом премії ім. Миколи Аркаса Віктором Москаленком, чия донька Наталія була присутня на урочистостях.

Олександр Лагошняк, краєзнавець, нагадав історичні факти з життя М. Аркаса. Зокрема, розповів про маєток, що колись був розташований неподалік від барельєфу великому українцю і нашому земляку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Громадський діяч, освітянин, поет Леонід Ржепецький зачитав зворушливий вірш-посвяту пам’яті Аркаса.

Присутні поклали до пам’ятного знака Миколи Аркаса квіти та запалили лампадки. Нагадаємо – цю добру традицію – «Запали свічку Аркасу» – було започатковано письменницькою організацією на чолі з Вірою Марущак.

Прес-служба МОО НСПУ

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.