У Миколаєві відбулись заходи з нагоди ювілею письменника Михайла Божаткіна

 Миколаївські письменники зробили вже доброю традицією  зустрічі з миколаївцями в дворах будинків, скверах та парках. На цей раз гарною нагодою для зустрічі став 100-літній ювілей письменника Михайла Божаткіна.

Чималий гурт людей зібрався біля меморіальної дошки,  установленої 10 років тому, на фасаді будинку, в якому жив письменник. На її відкритті в 2011 році були представники громадськості, журналісти, сусіди, письменники – члени правління МОО НСПУ Шевченківський лауреат Дмитро Кремінь та Віра Марущак.

У день вшанування про письменника говорили поет Аркадій Суров, бібліограф Обласної універсальної наукової бібліотеки Марина Тасинкевич, провідний бібліотекар Центральної міської бібліотеки ім. Кропивницького, модератор  літературного музею при бібліотеці Олена Доскаленко. Про Михайла Божаткіна як про Почесного громадянина міста розповіла Таміла  Багаєнко.

Михайло Божаткін стояв біля витоків письменницької організації, яка у 2024 році буде відзначати свій піввіковий ювілей. Після створення в 1974 році Миколаївської обласної організації Спілки письменників України став її відповідальним секретарем. Доклав значних зусиль для становлення й розвитку організації, залишаючись на посаді до 1986 року.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Відомий письменник-прозаїк  написав понад 30 книжок, в яких зображено грізні роки війни 1941-1945 років. Він був радистом на торпедних катерах, брав участь в обороні Одеси, Севастополя, Кавказу. Основна тема творів М. І. Божаткіна — морська романтика, історія Миколаївщини.

Під час війни його супроводжував томик Володимира Маяковського. Самого ж письменника називали «Співцем моря». Він як журналіст працював  у миколаївській обласній газеті «Південна правда», редактором газети «Комунарівець», власним кореспондентом ТАРС-РАТАУ по Миколаївській області, багато років віддав пошуку імен воїнів Десанту Ольшанського.  Результати своїх пошуків узагальнені ним у документальній повісті «Десант принимает бой».

Надзвичайно цікавою були спогади сина Сергія. Він згадав про зустрічі письменників у їхній квартирі, іскрометні жарти та цікаві історії. На зустріч прийшов з онуком. Молодь приймає естафету старших.

Організатором та модератором цієї літературної зустрічі була голова Миколаївської обласної організації НСПУ Віра Марущак. До неї схильно ставився Михайло Божаткін, який підтримував на перших етапах творчої діяльності, писав рецензії на оповідання.

Цей захід, як і подібні інші, що їх організовують письменники разом з видавчинею Іриною Гудим,  є ланкою великого ланцюга літературних зустрічей у Миколаєві.

Пресцентр МОО НСПУ

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.