У Москві помер відомий активіст української громади

Українська громада Москви провела в останню путь ветерана Віталія Мироновича Ляшука, який помер на 82 році життя. Він був одним з організаторів й активним учасником першого в сучасній  Росії товариства шанувальників української культури «Славутич». Віталій Ляшук не займав великих посад, а займався щоденною копіткою роботою по ширенню  українського слова, збереженню пам’яті про видатних українців. Слід відзначити його внесок у пропаганду українського красного письменства, вшанування жертв сталінських репресій, загиблих на сумнозвісному Біломорканалі. В складі групи українських активістів Москви, в яку також входив племінник Олександра Довженка професор Тарас Дудко, Віталій Ляшук здійснив подорож вздовж цього «чорного» каналу, де було розстріляно українське Відродження 1920-х-30 рр.

Активна громадянська позиція Віталія Ляшука поєднувалася з його скромністю, доброзичливістю. Кожного року 9 березня його постать  впізнавалася здалеку біля пам’ятника Тараса Шевченка своїм неодмінним за будь-якої погоди капітанським кашкетом, який став виразною прикметою його образу. Цей кашкет добре запам’ятався і надихнув нашого побратима відомого громадського діяча, поета, журналіста Віталія Крикуненка доєднати до своєї ліричної посвяти Віталію Ляшуку і впізнаваний  нами білий морський кашкет.

 

Прес-служба Об’єднання українців Росії

10 лютого 2021 р.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.