У Мінську силовики затримали пенсіонерів за читання книжок білоруською мовою

Як інформує  radiosvoboda.org, білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на правозахисників повідомляє, що за читання книжок білоруською мовою в поїзді на мінському вокзалі було затримано групу пенсіонерів. Це була акція на підтримку Міжнародного дня рідної мови, що відзначався 21 лютого.

«Сьогодні (26 лютого, – ред.) о 10:45 групу пенсіонерів затримали біля виходу з поїзда на станції Мінськ-Північ», – ідеться у правозахисному вебсайті «Вясна» spring96.org. – Затримували люди у цивільному. За словами очевидців, було затримано вісім людей. Вони читали білоруські книжки в поїзді – акція на підтримку білоруської мови. Затриманих доставили до Заводського та Партизанського відділів міліції».

Правозахисникам вдалося з’ясувати імена деяких затриманих: Наталія Іванісова (1946 року народження), Світлана Лазебнікова (1961 року народження), Ірина Новік (1961 року народження) та Галина Гулянкова.

За повідомленням телеграм-каналу «Списки затриманих», Лазебнікову та Новик було доставлено до Партизанського РВВС Мінська, Іванісову – до Заводського. Загалом у повідомленні телеграм-каналу фігурують 13 осіб, затриманих 26 лютого.

21 лютого, у День рідної мови, понад 70 експертів з білоруської мови та культури, науковці, письменники та інші видатні діячі культури підписали Відкритий лист, ініційований Робочою групою з питань підтримки білоруської мови та культури Координаційної ради.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Білоруська мова та національна культура перебувають у дуже складному становищі. Це результат не лише масштабної державної кризи останніх місяців, а й останніх двадцяти шести років. Водночас занепад білоруської культури – це не просто збіг обставин або якісь зовнішні фактори, а результат державної політики: політика згортання білорусизації, боротьба проти власної спадщини та національної пам’яті, боротьба проти білоруськості, побудова не повноцінної національної культури незалежної держави, а залежної, вторинної, залишкової культури», – зазначається у зверненні.

Підписанти розробили план збереження білоруської мови та культури в галузі державного будівництва, освіти, культури, інформаційного поля, до якого вони готові особисто приєднатися.

У День рідної мови, білоруську мову підтримали посли європейських країн у Білорусі.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.