У Литві вирішили демонтувати пам’ятник радянському письменнику Цвірке

Монумент, присвячений радянському литовському прозаїку Пятрасу Цвірке, виключили з Реєстру культурної спадщини. Про це повідомляє newformat.info.

У Литві неодноразово піднімали питання про його демонтаж, і його доля залишалася невирішеною протягом декількох років. Остаточне рішення ухвалила Рада з нерухомих культурних цінностей Департаменту з культурної спадщини.

Віце-мер Вільнюса Валдас Бенкунскас вважає, що пам’ятник Цвірко може бути переданий Національному музею. Раніше він порівняв його з громадським туалетом для птахів. Міністр культури Сімонас Кайрис назвав подію важливим кроком «з точки зору пріоритетів в політиці спадщини».

Пятрас Цвірке — литовський радянський прозаїк і поет. Разом з іншими депутатами «Народного сейму» він клопотав перед Верховною Радою Української РСР про прийом Литви до складу Радянського Союзу. Також він був головою Спілки письменників Литовської РСР.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.