У Литві відреставрують 100 картин Марії Примаченко

У Литві відреставрують 100 картин української художниці в жанрі наївного мистецтва Марії Примаченко.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Т.в.о міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв разом із міністром культури Литви Сімонасом Кайрісом 7 червня відвідали Центр реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса Литовського національного художнього музею, де реставруватимуть картини.

Центр є основною базою навчання реставраторів. Тут проводяться майстер-класи, семінари та лекції, пов’язані зі збереженням та доглядом за музейними колекціями.

Реставратори центру дослідили й відреставрували понад 50 картин і 1000 графічних робіт з українських музеїв, найближчим часом очікуються ще 600 робіт.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Невдовзі у центрі реставруватимуть 100 картин Марії Примаченко з державної частини Музейного фонду України із фондів Запорізького обласного художнього музею.

Нині на реставрації перебувають картини з українського Музею Ханенків, а також литовці відновлюють килим з Маріуполя.

Щороку співробітники реставраційного центру відвідують міжнародні конференції, щорічні зустрічі, курси, а також беруть участь у програмах стажування та стипендій у Литві та за кордоном. Водночас центр ділиться всіма секретами майстерності і з українськими колегами.

В Україні литовці співпрацюють з центром імені митрополита Андрея Шептицького та нині чекають реставраторів з Києво-Печерської лаври.

Раніше у центрі реставрації вже пройшли стажування 9 співробітників Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Вони ознайомилися з новими методами реставрації творів із дерева, металу, паперу і тканин.