У Львові збирають підписи під петицією про демонтаж пам’ятника синові Моцарта

На сайті місцевих петицій завершився збір підписів під петицією громадської діячки Наталки Криничанки про демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту, який нещодавно відкрили на площі Євгена Маланюка у Львові.

Петиція зібрала уже 502 підписи із 500 необхідних для розгляду міськрадою.

Про це повідомляє leopolis.news.

«Вимагаю перегляду законності встановлення даної скульптури і демонтажу, як такої, що спотворює історичний та мистецький простір Львова», – йдеться у петиції.

Як відомо, 26 серпня на площі Маланюка у Львові урочисто відкрили скульптуру Франца Ксавера Моцар та. Скульптуру відкрили до 230-літнього ювілею Франца Ксавера Моцарта (композитора, музичного діяча Львова і натхненника фестивалю). До її відкриття долучився міський голова Львова Андрій Садовий.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Ініціаторами встановлення скульптури є Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt разом з Міжнародною фундацією Моцартеум у Зальцбурзі (Австрія) та науковим товариством Mozartiana Galicia.

Ксавер Моцарт з великою перукою свого батька, яка завжди була йому завелика. В 16 років він втік з Відня, нікому нічого не сказавши, і 30 років прожив у Галичині, більшість часу – у Львові.

Як зазначалось, скульптура показує сина Моцарта у символічному диригентському русі, з перебільшеною старовинною бароковою перукою, яка символізує його зв’язок з легендарним батьком, відповідальність перед славою якого він все життя відчував, а також з його дідом Леопольдом, основоположником музичної династії Моцартів.

Однак пам’ятник викликав хвилю обурення у мережах і несхвалення львів’ян.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.