У Львові встановлять пам’ятник молодшому сину Моцарта

У Львові встановлять пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту – молодшому сину Амадея Моцарта. Як повідомляє suspilne.media, відповідне рішення прийняли на засіданні виконкому. Так хочуть привернути увагу до історії Франца Ксавера у Галичині.

У 2021 році в межах 5-ого ювілейного фестивалю LvivMozArt відзначається 230-річчя з народження патрона фестивалю – Франца Ксавера Моцарта. Відтак, у Львові встановлять перший у світі пам’ятник молодшому сину Моцарта.

Проєкт представляла диригентка Оксана Линів.

“Франц Ксавер Моцарт був дійсно видатним львів’янином. Через його постать ми ведемо ціле дослідження в рамках новозаснованого напрямку Mozartiana Galicia. Це речі, про які ми не здогадувалися. Вони були заборонені за часів Радянського Союзу, бо в Україні музика мала починатися з пострілу аврори, а не з якихось там Моцартів. Франц Ксавер, власне, жив у Львові і розвивав наше місто”, – розповідає диригентка.

Пам’ятник планують встановити на площі Маланюка.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Що відомо

Франц Ксавер Моцарт прибув у Галичину 1808 року за контрактом як приватний вчитель. Він затримався тут надовго і провів у Львові та на Львівщині зрілу і найбільш творчу частину свого життя.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.